Ioana Constantin a declarat, joi, la Talk B1 cu Aneta Sângeorzan, că Federația Rusă a pus în operă campanii de propagandă și dezinormare încă de dinainte de anii de pandemie și război, însă poate la început au fost mai subtile pentru că agenda publică nu era marcată de subiecte de o asemenea anvergură.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
„Eu, totuși, consider că în ceea ce privește pandemia, dar mai ales în ceea ce privește războiul din Ucraina trecem la ceva mult mai grav decât dezinformarea simplă, se numește propagandă, propagandă rusească, care a funcționat și funcționează în ambele cazuri. În cazul pandemiei, cele mai multe fake news-uri, cum le numeam noi, dar au avut efecte grave, pentru că ele afectau sănătatea, viața oamenilor, comunități întregi, vorbim despre propagandă rusească. Noi multe dintre lucrurile pe care le vedeam ca fake news în România, dacă le introduceam pe Google, le găseam cuvânt cu cuvânt pe site-urile rusești. În ceea ce privește acum războiul din Ucraina, este limpede că cea mai mare parte a informațiilor false vine pe filiera Federației Ruse”, a declarat Ioana Constantin.
Propaganda și dezinformarea rusești datează încă de dinainte de pandemie.
„Nu doar în acești ultimi ani, de pandemie plus război, Federația Rusă a dus o propagandă sau o dezinformare, inițial poate mai subtilă pentru că nu aveam niște teme așa de mari cum este, de exemplu, un război. Până la urmă, în Ucraina vorbim de crime de război, ei le numesc operațiuni militare speciale, de exemplu. Foarte multă propagandă în sensul clasic”, a continuat Ioana Constantin.
Ea consideră că autoritățile nu au fost pregătite pentru acest val de știri false.
„Referitor la autorități, autoritățile nu doar în România, ci în întreaga Europă și poate în întreaga lume, nu au fost pregătite pentru a face față acestui val de propagandă și de dezinformare, pentru că răspândirea acestor știri false, cum le numin noi acum blând, se propagă cu mult mai mare amploare și rapiditate decât se întâmpla în `90 sau în 2000 pentru că acum avem toate aceste rețele sociale, pentru că avem toate aceste gadget-uri, telefoane, tablete și tot felul de alte dispozitive, și amploarea pe care o au aceste știri este infinit mai mare. Mai există o problemă, mulți cetățeni – unii dintre ei de bună-credință și bine intenționați – vin și spun `este cenzură`. Amintiți-vă ce s-a întâmplat cu interzicerea Sputnik la nivelul Uniunii Europene”, a mai spus Ioana Constantin.