Invenţia unui licean din Constanţa: Tumori diagnosticate printr-un simplu click, fără biopsie. Ideea i-a venit din propria experienţă

Publicat: 18 02. 2015, 22:26
Foto: adevarul.ro

Un elev din Constanța a creat un un sistem informatic care permite diagnosticarea naturii unei tumori în doar câteva secunde. Ideea a pornit de la experiența personală, prin care a trecut la vârsta de 15 ani.

Un licean de clasa a XI-a din Constanţa a creat un sistem informatic care calculează, cu acurateţe de 90%, dacă o tumoră cerebrală este malignă sau benignă. Dragoş Şerban (17 ani), elev al Liceului Internaţional de Informatică, obţine acest rezultat doar pe baza tomografiei sau a investigaţiei RMN. Sistemul se bazează pe colectarea tuturor datelor evidenţiate deja de analizele imagistice, dar reduce timpul de aşteptare al biopsiei, care poate dura o lună. Pe scurt, algoritmul calculează textura tumorii şi dă verdictul, scrie Adevărul.

 Dragoş a trăit această tensiune pe propria piele, atunci când, în clasa a IX-a fiind, a fost diagnosticat cu o tumoră osoasă la piciorul stâng

„Se umflase piciorul, era rece, nu ştiam ce se întâmplă. Am făcut biopsia odată cu operaţia, apoi am trăit timp de o lună spaima, incertitudinea şi ameninţarea unei boli fatale. Am înţeles atunci când de grea este aşteptarea, cu atât mai mult pentru cei care au un răspuns de tumoare malignă. Pentru ei, intervalul de aşteptare de aproximativ o lună poate ar face o diferenţă în aplicarea tratamentului“, arată liceanul, care a avut norocul de a primi diagnostic de tumoră benignă.

Intitulat „A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans“ (O abordare non-invazivă pentru clasificarea tumorilor cerebrale bazată pe textura modelului din imagistică), proiectul i-a adus lui Dragoş Şerban Premiul I absolut, cu medalie de aur, la Concursul Naţional de Ştiinţe şi Tehnologii FirSTep, ce a avut loc sâmbătă, 14 februarie, la Bucureşti. De asemenea, el s-a calificat la cel mai mare concurs de proiecte internaţionale, I-SWEEP, ce va avea loc la Houston, SUA, în mai 2015. Liceanul din România va participa la categoria „Environment health disease prevention“ (Prevenţia bolilor în sănătatea mediului).