”Inventarul“ angajaţilor de la stat, cel mai bine păzit secret al României. Guvernul nu știe câți bugetari sunt, vrea să afle, dar se izbește de opoziția MApN și SRI

”Inventarul“ angajaţilor de la stat, cel mai bine păzit secret al României. Guvernul nu știe câți bugetari sunt, vrea să afle, dar se izbește de opoziția MApN și SRI
Foto:Adevarul.ro

Încercările Guvernului Cioloș de a număra salariații din sectorul public și de a crea o bază de date completă cu veniturile lor se izbesc de o rezistență puternică din partea MApN și SRI.

Executivul dorește ca toți bugetarii să fie ”numărați” asemenea angajaților din privat, prin intermediul unei aplicații a Inspecției Muncii, dar unii bugetari sunt exceptați parțial de la această regulă: angajații din Ministerul Apărării sau cei din SRI.

LA eMAG, SUPER REDUCERILE CONTINUĂ: Intră AICI să găsești cele mai bune prețuri la ORICE îți dorești

”În Revisal vor intra toţi angajaţii din sec­torul public (cu tot cu medici, profesori şi ma­gis­traţi), fără întreprinderi de stat însă. MApN şi SRI au obligaţia de a raporta anoni­mi­zat, dar păstrează registrele la ei“, a acuzat Ministrul Muncii, Dragoș Pâslaru, potrivit ZF.

Revisal este un soft folosit de inspectorii de muncă din 2011 până în prezent pentru a ține evidența contractelor de muncă din mediul privat. La începutul aceste săptămâni, în Monitorul Oficial a fost publicată o Hotărâre de Guvern care prevede includerea în acest soft și a angajaților de la stat.

”Măsura este bună pentru că scopul este ace­la de a se şti câţi angajaţi sunt în sectorul pu­blic. Mi se pare că există o eroare, că nu la In­spec­ţia Muncii trebuia să fie trimise aceste da­te, ci baza de date să fie gestionată fie de Mi­nis­­te­rul Muncii, fie de cel al Finanţelor, care tre­bu­ie să ştie cum să facă bugetul anual pe baza in­for­ma­ţiilor din acest registru.

Dincolo de problemele legate de confidenţialitatea unor date, este o măsură bună, pentru că de fiecare dată când se discută de o măsură cu Ministerul Muncii nu se ştie câţi angajaţi sunt la stat”, a explicat Emi­lian Du­ca, consultant al Tax&Business Solutions, pentru ZF.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)