INVAZIA subtilă: Ce caută Armata Roșie în BISERICILE din Constanța?

Publicat: 24 10. 2017, 18:51

La intrarea în multe dintre bisericile constănțene sunt expuse afișe care promovează spectacolele Corului Armatei Roșii din luna noiembrie a acestui an. Un preot care slujește la unul dintre lăcașele de cult care promovează evenimentele Corului Alexandrov” a declarat pentru Info Sud-Est că evenimentul a fost organizat prin intermediul Bisericii Ortodoxe Române pentru că altfel ”spectacolul nu ar fi putut avea loc”. Alți preoți au susținut că BOR este ”un fel de partener” al spectacolului Corului Armatei Roșii și că Biserica a fost implicată în organizarea reprezentației de la Constanța.

În perioada 17-19 noiembrie 2017, Corul Armatei Roșii va susține spectacole în București, Iași, respectiv Constanța.

Evenimentul numit „The Great Revival“ („Marea Renaștere”) este închinat memoriei celor 64 de membri ai Corului Alexandrov” care au murit într-un accident aviatic în prima zi de Crăciun, anul trecut.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, susține însă că instituția pe care o reprezintă ”nu are cunoștință de un asemenea proiect de colaborare sau implicare în evenimentele menționate”.

Pe de altă parte, Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a confirmat instituția pe care o reprezintă s-a implicat în promovarea evenimentelor Corului Armatei Roșii, astfel exoplicându-se prezența afișelor în interiorul lăcașelor de cult.

”Noi sprijinim evenimentul muzical, nu ne-am ocupat și de organizarea lui. Corul Armatei Roșii este un cor foarte important, recunoscut și apreciat la nivel internațional. Și noi avem, la rândul nostru, un cor – ”Armonia”. Deci sprijinim evenimentul muzical al Corului Armatei Roșii prin promovarea lui”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

Spectacolele Corului Armatei Roșii sunt organizate de Asociația Culturală Mall 4 Art, în colaborare cu Camera de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, sub egida Ambasadei Federației Ruse în România.

Gestul de bunăvoință meloman-filantropică al bisericii ortodoxe vine în contextul așteptatei vizite a Patriarhului Chiril al Rusiei, om cheie nu numai al ortodoxiei răsăritene, dar și al politicii imperiului lui Putin.Ierarhul Kremlinului va fi prezent, în România, la invitația Patriarhului Daniel, în perioada 26-28 octombrie, cu ocazia Sfântului Dimitrie cel Nou.

Cu toate acestea, Eugen Tănăsescu a subliniat că între vizita Patriarhului Chiril al Moscovei și promovarea de către Arhiepiscopia Tomisului a spectacolelor Corului Armatei Roșii nu există nicio legătură.

Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse este primul patriarh rus care va vizita România postdecembristă. Patriarhul Chiril va sosi în țara noastră împreună cu ceilalți Întâistătători ai Bisericilor Ortodoxe din fostele țări comuniste, în contextul Anului Comemorativ din Patriarhia Română dedicat apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului și al aniversării a 10 ani de patriarhat ai Preafericitului Daniel.

Istoria consemnează, însă, opinii contradictorii cu privire la sprijinul pe care Bisericile Ortodoxe l-au acordat regimurilor comuniste, spre deosebire de Biserica Catolică, cea în jurul căreia s-a polarizat disidența din Europa Centrală.