Inundațiile au făcut prăpăd în estul României. Imagini cutremurătoare din Galați, județul care se confruntă cu cea mai dificilă situație (FOTO)

Urmări ale inundației din localitatea Slobozia Conachi, județul Galați, 14 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

Județele Galați, Vaslui și Bacău sunt afectate de inundații masive, iar cea mai dificilă situație este în Galați, acolo unde au fost înregistrate pagube semnificative. Tot în acest județ au fost raportate patru decese, în localitățile Pechea, Drăgușeni, Costache Negri  și Corod.

Galați, județul cel mai afectat de inundații

Sâmbătă după-amiază, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență preciza că la nivelul județului Galați sunt afectate 12 localități.

„Situația cea mai dificilă se înregistrează la nivelul județului GL, în 12 localități (Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș), unde sunt înregistrate pagube semnificative, fiind afectate mai mult de 5000 gospodării”, menționa IGSU.

„Situația cea mai dificilă se înregistrează la nivelul județului GL, în 12 localități (Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș), unde sunt înregistrate pagube semnificative, fiind afectate mai mult de 5000 gospodării”, mai nota instituția.

Ministrul Mediului: Cu astfel de fenomene ne vom întâlni tot mai des și la o intensitate din ce în ce mai mare

Ministrul Mircea Fechet a susținut declarații de presă în localitatea gălățeană Slobozia Conachi, sâmbătă, alături de alți oficiali, și a avertizat că „în contextul schimbărilor climatice cu astfel de fenomene ne vom întâlni din ce în ce mai des și la o intensitate din ce în ce mai mare”.

„Statistic vorbind, astfel de fenomene de asemenea intensitate n-ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la 100 de ani, pe măsurătorile pe care le avem (…). Astfel de situații nu pot fi evitate când avem în 24 de ore 225 de l/mp, cum am avut la Amzacea, în județul Constanța, sau când avem la fel cum am avut aici (…). Inundațiile nu pot fi evitate, însă e adevărat că putem limita pagubele pe care aceste inundații le produc și putem eficientiza modul în care intervenim”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`