Inundații în Delta Dunării după ruperea unui dig. Mai multe terenuri au fost inundate

Inundații în Delta Dunării după ruperea unui dig. Mai multe terenuri au fost inundate
Foto: Captură Facebook/DobrogeaTv

Echipa de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Delta, membrii Serviciului voluntar pentru situații de urgență din Mahmudia și locuitorii din zonă se mobilizează joi seara pentru a acoperi breșa apărută într-un dig care separă terenurile agricole administrate de firme private de o zonă reînnoită în urmă cu câțiva ani de către autoritatea locală.

Breșa digului din Delta Dunării va fi remediată

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Delta, Daniel Năstase, a fost identificată o breșă în dig, având o lungime de aproximativ opt metri. Pentru a remedia această situație, instituția pe care o reprezintă va interveni atât cu propriile resurse umane și materiale, cât și cu sprijinul unor companii private.

„Pe un bac al unui operator privat s-au adus mai mulţi piloni din lemn şi se încarcă în acest moment cu saci de piatră. Acum, avem suficiente forţe de intervenţie, dar dacă va fi nevoie ele vor fi suplimentate”, a precizat reprezentantul ISU Delta.

Năstase a specificat că cei care vor interveni pentru a acoperi breșa sunt înzestrați cu toate resursele materiale necesare: „În urma evaluării la faţa locului, nu s-a constatat existenţa vreunui pericol pentru gospodării private sau vieţi umane.”

Situația digului din Mahmudia în Delta Dunării și intervenția autorităților locale

Conform informațiilor publicate, ISU Delta a trimis în zonă o echipă formată din 25 de subofițeri și un ofițer, împreună cu o ambarcațiune și un camion, pentru a interveni în situație. Ei continuă să evalueze pagubele cauzate în urma ruperii digului. Această problemă a digului a mai fost semnalată în luna aprilie a acestui an, când autoritățile locale au intervenit cu saci de nisip pentru a opri eroziunea sa, care, în unele zone, ajunsese la 80%, scrie Digi24.

În anul 2021, Primăria comunei Mahmudia a raportat apariția unor infiltrații în digul amenajării Carasuhat. Această zonă fusese reînnoită anterior cu sprijinul fondurilor europene, în cadrul proiectului „Reconstrucția ecologică a terenurilor aparținând domeniului public al Consiliului Local Mahmudia în cadrul incintei agricole Carasuhat din Delta Dunării”, derulat de World Wildlife Fund în parteneriat cu autoritatea locală.

Acest proiect a dus la inundarea unei suprafețe de aproximativ 900 de hectare într-o zonă agricolă, rezultând crearea unui lac și a unor condiții favorabile pentru speciile de plante, păsări și pești caracteristice Deltei, care sunt în pericol de dispariție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`