Întregul Pământ a vibrat timp de nouă zile. Motivul: un mega-tsunami declanșat de climă

Întregul Pământ a vibrat timp de nouă zile. Motivul: un mega-tsunami declanșat de climă
Sursa foto: Pixabay

O alunecare de teren și un mega-tsunami în Groenlanda în septembrie 2023, declanșate de criza climatică, au făcut ca întregul Pământ să vibreze timp de nouă zile, a constatat o investigație științifică.

Încălzirea globală, impacturi la scară planetară

Evenimentul seismic a fost detectat de senzorii de cutremur din întreaga lume, dar a fost atât de complet fără precedent, încât cercetătorii nu aveau idee inițial ce a provocat-o. După ce au rezolvat acum misterul, oamenii de știință au spus că acesta a arătat cum încălzirea globală avea deja impacturi la scară planetară și că au fost posibile alunecări majore de teren în locuri despre care se credea că sunt stabile pe măsură ce temperaturile creșteau rapid.

Prăbușirea unui vârf de munte înalt de 1.200 de metri în îndepărtatul fiord Dickson s-a produs pe 16 septembrie 2023, după ce ghețarul care se topește de dedesubt nu a mai putut susține suprafața stâncii. A declanșat un val inițial de 200 de metri înălțime, iar mișcarea ulterioară a apei înainte și înapoi în fiordul întortocheat a trimis unde seismice prin planetă pentru mai mult de o săptămână, scrie The Guardian.

Alunecarea de teren și mega-tsunami-ul au fost primele înregistrate în estul Groenlandei. Regiunile arctice sunt afectate de cea mai rapidă încălzire globală și evenimente similare, deși mai mici din punct de vedere seismic, au fost observate în vestul Groenlandei , Alaska, Canada, Norvegia și Chile.

„Un eveniment extraordinar”

Dr. Kristian Svennevig de la Institutul Geologic al Danemarcei și Groenlandei, autorul principal al raportului, a declarat: „Când am pornit în această aventură științifică, toată lumea era nedumerită și nimeni nu avea cea mai mică idee despre ce a cauzat acest semnal. A fost mult mai lung și mai simplu decât semnalele de cutremur, care durează de obicei minute sau ore, și a fost etichetat ca USO – un obiect seismic neidentificat. A fost, de asemenea, un eveniment extraordinar, deoarece este prima alunecare de teren gigantică și tsunami pe care le-am înregistrat în estul Groenlandei. Arată cu siguranță că estul Groenlandei este online când vine vorba de alunecări de teren. Valurile au distrus un sit inuit nelocuit de la nivelul mării, care avea cel puțin 200 de ani, ceea ce indică nimic de genul acesta de cel puțin două secole”.

Fiordul se află, de asemenea, pe o rută folosită în mod obișnuit de navele de croazieră turistice, iar unul care transporta 200 de persoane a rămas blocat în Alpefjord, aproape de fiordul Dickson, în septembrie anul trecut. A fost eliberat cu doar două zile înainte de a lovi tsunami-ul, evitând valuri estimate la patru până la șase metri.

„A fost un noroc pur că nu s-a întâmplat nimic nimănui de aici”, a spus Svennevig. „Suntem în ape neexplorate din punct de vedere științific, pentru că nu știm cu adevărat ce face un tsunami unui vas de croazieră.”

Dr. Stephen Hicks de la University College London, unul dintre liderii echipei de cercetare, a declarat: „Când am văzut prima dată semnalul seismic, am fost complet nedumerit. Niciodată până acum nu a fost înregistrată o undă seismică atât de lungă, care călătorește la nivel global, care conține doar o singură frecvență de oscilație.”

Semnalul arăta complet diferit de zgomote și ping-uri cu mai multe frecvențe de la cutremure. A fost nevoie de 68 de oameni de știință din 40 de instituții din 15 țări pentru a rezolva misterul combinând date seismice, măsurători de teren, imagini la sol și prin satelit și simulări computerizate de înaltă rezoluție ale undelor de tsunami.

Analiza, publicată în revista Science , a estimat că 25 de metri cubi de rocă și gheață s-au prăbușit în fiord și au parcurs cel puțin 2.200 de metri de-a lungul acestuia. Direcția alunecării de teren, la 90 de grade față de lungimea fiordului, împreună cu pereții paraleli abrupți ai intrării și o curbă de 90 de grade la 10 km în jos, toate au contribuit la menținerea unei mari părți a energiei alunecării în fiord și a rezonării atât de mult timp. .

Valul de tsunami s-a redus la șapte metri în câteva minute, au calculat cercetătorii, și ar fi scăzut la câțiva centimetri în zilele următoare, când armata daneză a vizitat și fotografiat fiordul. Dar acest zgomot al unui vast corp de apă a continuat să trimită unde seismice în întreaga lume.

Întâmplător, senzori care măsoară adâncimea apei au fost instalați de oamenii de știință în fiord cu două săptămâni înainte de alunecarea de teren. „A fost și noroc pur”, a spus Svennevig. „Navigau sub acest ghețar și munte despre care nu știau că este pe cale să se prăbușească.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - Care sunt destinațiile ideale de vacanță pentru luna octombrie? Sunt la prețuri accesibile și turiștii se pot bucura de o vreme ideală
23:53 - Kelemen Hunor: Ciolacu s-a dus la Ursula von der Leyen cu Negrescu şi s-a întors cu Mînzatu / Iohannis poate merge pe urmele lui Iliescu la Senat. ”Stabilitate” înseamnă să găseşti o rezolvare şi pentru domnul preşedinte
23:24 - Cum trebuie să ne pregătim calorifele pentru sezonul rece. Când și cum trebuie să le desfundăm corect
23:13 - Lasconi, despre reacția lui Ciolacu la inundații: Spunea că nu știa, că l-a surprins viața cumva. Eu am dovada că a mințit. Cum să minți în halul ăsta? (VIDEO)
23:02 - Care sunt cele mai ciudate experiențe pe care le-au trăit angajații room-service cu clienții. Cele mai ciudate cerințe ale turiștilor
22:31 - Ce speculații sunt cu privire la exploziile din Liban. Mii de membri ai grupării Hezbollah au fost răniți, după ce în aparatele pe care le purtau s-a declanșat o cantitate mică de explozibil (VIDEO)
22:26 - Elena Lasconi, explicații despre studiile sale: Am terminat cu 9,20, dar nu m-am bătut cu pumnul în piept că am făcut ASE-ul. A fost greu, și cu job, și cu copil. Sunt mândră! (VIDEO)
22:18 - Elena Lasconi, despre portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Ciolacu spunea că o să avem ceva serios pe economie. Este singurul mandat care nu are nicio putere de decizie la nivelul UE (VIDEO)
22:01 - Un municipiu din Vâlcea ar putea intra în stare de alertă din cauza gunoaielor. Deșeurile nu au mai fost ridicate de o săptămână
21:48 - Elena Lasconi, despre motivele pentru care au eșuat negocierile cu Forța Dreptei, PMP și Reper: Nu a fost vorba de orgolii. A fost vorba de cererile pentru locurile de parlamentari, care erau nejustificate (VIDEO)