”Întrebați-l pe psihiatrul Deszo Nagy, care le-a administrat tratament psihiatric puștilor de la Dacia, dacă a plecat afară pe banii firmelor de medicamente!” – Noi dezvăluiri marca Tolontan

”Întrebați-l pe psihiatrul Deszo Nagy, care le-a administrat tratament psihiatric puștilor de la Dacia, dacă a plecat afară pe banii firmelor de medicamente!” – Noi dezvăluiri marca Tolontan

Micuții care ajung în centrele de plasament sunt copii normali, ca oricare alții. Asta până cei care ar trebui să aibă grija de ei, să îi învețe și să îi îndrume către o viață normală își pierd răbdarea și preferă, cu complicitatea medicilor și companiilor farma, să îi sedeze, aplicându-le tratamente psihiatrice.

Totul a ieșit la iveală după o investigație a Gazetei Sporturilor. Jurnalistul Cătălin Tolontan a povestit, miercuri, pe tolo.ro cazul copiilor de la centrul de plasament Dacia din Brașov.

“Am avut câteva cazuri cînd copiii adormeau pe bănci la școală. Ne-am speriat, băleau, nu puteam să-i trezim. I-am chemat pe cei de la Centrul Dacia să vină să îi ia, altădată i-am dus să doarmă la doamna directoare în birou”, povesteşte un profesor de la şcoala din Jibert, acolo unde învaţă copiii de la centrul de plasament Dacia.

După aceste dezvăluiri, Poliția Brașov a deschis o anchetă.

„Dacă cineva s-a jucat cu destinul acestor copii, să plătească!”, spune Elena Tudor, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).

România stă foarte rău la capitolul condiții de viață oferite copiilor care sunt direct sub protecția statului român, în diverse forme. Și sunt mulți – 56.000. Dintre aceștia 19.333 sunt în casele de copii, cu sau fără nevoi speciale.

5.485 dintre cei 19.333 din centrele de copii iau medicamente psihiatrice.

Copiii de la centrul „Dacia” au avut noroc. Ei au fost rediagnosticați după ce cazul a fost mediatizat de toată presa din România. Ca ei mai sunt însă mii.

Dar cum s-au strâns la Dacia 12 copii sub medicație, câtă vreme casa este una pentru copii fără nevoi speciale?

Potrivit sursei citate, copiii noi au venit de la Hărman și Tărlungeni.

Întrebat de jurnaliștii Gazetei Sporturilor de ce copiii au fost duși la un alt centru, Nicolae Ştefănescu, șeful centrului de la Hărman, a avut un răspuns halucinant: „Ni s-a spus că e ceva experimental”.

„Managerul de caz, Laurențiu Tudor, de la Direcția de Protecție a Copilului din Brașov a spus că trebuiesc mutați. Totul s-a petrecut pe fugă, în vara anului trecut. Sâmbătă, managerul de caz Laurenţiu Tudor ne-a spus că luni copiii trebuie să plece la Dacia”, adaugă Ștefănescu.

Întrebat despre ce experiment este vorba, acesta a spus că “la noi, copiii nu aveau probleme chiar aşa de mari, chiar dacă erau sub medicaţie. Făceau prostioare, erau prea energici, dar nu exagerat. Budi Hunor avea o voce fantastică, el cânta în corul bisericii, iar Mihai Lupu era febleţea preotului, voia să facă Teologia. După, nu mai știm ce s-a petrecut cu ei”.

Psihologul de la Hărman e chiar mai direct decât șeful centrului:„Eu nu le-aş fi dat medicamente! Copiii erau isteţi, cu IQ peste medie, nu erau de şcoală specială. Mai răspundeau profesorilor, dar nu erau violenţi. Copiii nu voiau să mai ia medicaţie”

La rândul său, Laurențiu Tudor, managerul de caz invocat de directorul de la Hărman, zice că experimentul n-a fost ideea sa.

“M-a chemat doamna director adjunct de la DGASPC Brașov, Dana Luca. Mi-a zis că aceşti copii trebuie mutaţi. Se practică acest lucru, motivul a fost să încercăm să le schimbăm mediul şi că la Dacia ar avea condiţii mai bune”, a declarat acesta.

Adjuncta de la Direcția județeană, Dana Luca, spune că „nu e adevărat ce spune Laurențiu Tudor, managerul de cazde la Hărman, că i-am mutat pe copii în două zile!”.

Filiera medicală nu e nici ea simplă, spune Tolontan. Cei de la Hărman spun că „ai noștri au venit cu medicaţie din maternal, de la 2-3 ani, continuată apoi la centru de medicul Deszo Nagy de la Spitalul de Copii din Braşov. Copiii sub tratament se numesc Budi Honor, Mihai Lupu și Ionuţ Mărunţelu”.

Copiii veniți de la Tărlungeni formează alt grup.„Iulia Ardelean şi Rareş Daniel Marşavela, veniţi cu medicaţie din maternală, de mici, apoi trataţi de doctorul Nagy”, după cum spune șefa de aici, Gabriela Burulean.

După aceea, la Tărlungeni, au mai primit medicație încă doi copii.

„Doamna doctor psihiatru Silvia Niţescu a venit la Tărlungeni să-i vadă, prin martie 2015, ea mergea prin centre, am rugat-o să îi vadă şi pe Andrei Gândac şi pe sora lui, Valerica Brumar. A fost bine că noi nu prea aveam bani de benzină să îi ducem mai des la control la domnul Nagy, la Braşov. Doamna Niţescu le-a dat şi ultimilor doi medicaţie, dar nu urmau să ia à la longue”, povestește Gabriela Burulean.

La toți cei 12, medicația a rămas permanentă.

“Copiii ăştia sunt mutilaţi emoţional, nu sunt îngrijiţi ca lumea”, a spus Silvia Nițescu, actualul medic psihiatru al celor 12 copii de la Dacia.

PsihiatrulAdriana Ianchiș spune că, împreună cu medicul Nițescu, de fapt a eliminatdin medicația dată de cei dinainte. Datăde medicul Deszo Nagy, cel care îi știe de cel mai demult pe copii.

Numele lui Nagy, psihiatru la Spitalul de Copii din Brașov, apare des în relatări.

„Întrebați-l pe doctorul Deszo Nagy, unul dintre psihiatrii care le-au administrat tratament puștilor de la Dacia dacă a plecat afară pe banii firmelor de medicamente!”, insistă chiar un medic.

Vişinel Bălan, fost copil instituţionalizat, acum inițiator al unui ONG, explică de ce în centrele din România se face abuz de medicaţie psihiatrică.

“Copiii din centre sunt mai agitaţi şi mai energici decât cei care locuiesc alături de familii. Aşa se întâmplă mereu când aduni mai mulţi copii într-un loc, oricare ar fi acesta. Iar personalul de aici nu are răbdare să-i supravegheze, să-i asculte, să-i educe. Şi e mai uşor să spună că suferă de ADHD, să-i sedeze şi să-i menţină într-o stare de incapacitate funcţională. Aşa e mai multă linişte în centru. Este anormal să ajungi să ai o treime dintre ei diagnosticaţi cu aceeaşi afecţiune!”, a spus Bălan.

”Supramedicația trebuie să înceteze. Este timpul demisiilor! Au știut permanent și au tăcut!”, a conchis acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`