Intrare gratuită la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cu ocazia aniversării a 207 ani de la deschiderea publică. Iată ziua când îl puteți vizita fără a plăti bilet de intrare

Intrare gratuită la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, cu ocazia aniversării a 207 ani de la deschiderea publică. Iată ziua când îl puteți vizita fără a plăti bilet de intrare
Sursa foto: Facebook/ Brukenthal National Museum / Muzeul Național Brukenthal

Turiștii și localnicii vor putea vizita, duminică, 25 februarie, gratuit, cel mai vechi muzeu din România, Brukenthal, aflat la Sibiu, a anunţat, vineri, conducerea instituţiei, printr-un comunicat de presă, conform Agerpres.

Motivul pentru care intrarea la Muzeul Național Brukenthal e gratuită

Muzeul Brukenthal va putea fi vizitat gratuit datorită faptului că se împlinesc 207 ani de la deschidere.

„Muzeul Naţional Brukenthal aniversează 207 ani de la deschiderea publică! Duminică, 25 februarie 2024, Palatul Brukenthal din Piaţa Mare va putea fi vizitat gratuit!”, conform informațiilor din comunicatul transmis.

„Din anul 1817, Muzeul Brukenthal a avut o activitate neîntreruptă”

„Muzeul Naţional Brukenthal este primul deschis pe teritoriul actual al României şi din Europa Centrală şi de Est. Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803) a pus bazele Muzeului în palatul său construit în 1791 în Piaţa Mare din Sibiu. În ultimii ani de viaţă, Brukenthal a dispus deschiderea palatului pentru publicul interesat de obiectele de artă pe care le adunase de-a lungul a cincizeci de ani, lucru menţionat în testamentul său. El a decretat ca valoroasele sale colecţii de cărţi, picturi, gravuri, colecţii de minerale, monede şi antichităţi să rămână împreună şi să poată fi văzute de public în Palatul său din Sibiu. În 25 februarie 1817, instituţia se deschide de către primpreotul evanghelic din Sibiu, iar în luna septembrie Muzeul a primit vizita împăratului Francisc I şi a soţiei sale Carolina Augusta. Brukenthal a întregit această moştenire cu un capital bănesc. Din acest fond trebuia plătit un custode, iar biblioteca trebuia să fie permanent îmbogăţită. Din anul 1817, Muzeul Brukenthal a avut o activitate neîntreruptă”, a precizat managerul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituţă.

„Muzeul Naţional Brukenthal, un brand cultural al Sibiului şi al României”

Chituţă mai spune că muzeul e „un brand cultural al Sibiului şi al României”.

„Muzeul Naţional Brukenthal este astăzi o instituţie publică de importanţă naţională, fiind singura instituţie de acest gen din Sibiu, subordonată Ministerului Culturii. Colecţia s-au îmbogăţit constant, activitatea de cercetare şi restaurare este extraordinară iar marketingul muzeal este astăzi unul dintre cele mai performante din România. Un fapt important în existenţa Muzeului a reprezentat anul 2007 – Sibiu Capitală Culturală Europeană, 2017 sărbătorirea Bicentenarului Muzeului, 2019 Summit-ul UE de la Sibiu şi inaugurarea statuii baronului Samuel von Brukenthal în 2021. Astăzi instituţia eşte în plin proces de actualizare şi modernizare, ţinând cont de noile tendinţe şi mijloace existente. Există un consiliu de administraţie mixt, împreună cu membrii Parohiei Evanghelice CA din Sibiu care doreşte ca existenţa Muzeului să fie continuată spre bucuria vizitatorilor. Muzeul Naţional Brukenthal este astăzi o instituţie importantă şi un brand cultural al Sibiului şi al României!”, a mai transmis managerul Alexandru Chituţă.

Muzeul Naţional Brukenthal a fost vizitat în anul 2023 de peste 400.000 de localnici şi turişti, iar alţi circa 400.000 de vizitatori au văzut expoziţiile muzeului sibian organizate anul trecut în alte muzee din România, mai ales la Bucureşti, potrivit sursei citate mai sus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`