Intră în vigoare de mâine, 27 iulie 2023. O nouă lege privind amenzile rutiere / Ce trebuie să știe șoferii

Intră în vigoare de mâine, 27 iulie 2023. O nouă lege privind amenzile rutiere / Ce trebuie să știe șoferii
Sursă Foto: Captură Video/ YT

Începând de mâine, 27 iulie, contestarea amenzilor rutiere va fi posibilă și la judecătoria de domiciliu a șoferului. Astfel, șoferii nu vor mai fi obligați să depună contestația în locul în care contravenția a fost constatată, conform prevederilor anterioare ale legii.

O nouă lege intră în vigoare de mâine, 27 iulie 2023

Legea 254/2023, publicată în Monitorul Oficial la data de luni și care intră în vigoare pe 27 iulie 2023, are ca scop modificarea Codului Rutier. Printre principalele prevederi ale acestei legi se află introducerea unei competențe alternative pentru soluționarea plângerilor legate de contravențiile rutiere, potrivit avocatnet.ro.

„Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede noua lege.

Depunerea plângerilor contravenționale la judecătoria de domiciliu

„În epoca tehnologiei și a digitalizării, o asemenea normă nu poate fi decât binevenită, reducând cel puțin poluarea pricinuită de transportul unora dintre contravenienți înapoi la «locul faptei» pentru «dreapta judecată»”, se arată în expunerea de motive a proiectului care acum s-a transformat în lege.

Începând cu luna aprilie 2022, conform Legii 107/2022, plângerile contravenționale, cu excepția celor rutiere, pot fi depuse nu doar la judecătoria în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, ci și la judecătoria de domiciliu a contravenientului. Aceasta înseamnă că, în cazul unei contravenții, persoana care a comis-o poate să depună plângerea la judecătoria aflată în circumscripția teritorială a locuinței sale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)