Într-o treime din întreaga lume, relațiile sexuale consensuale între persoane de același sex sunt în continuare incriminate
Comunitatea LGBTQ se confruntă cu „opoziție necruțătoare”, în ciuda unor progrese, se arată într-un raport publicat joi, o treime din lume încă criminalizează actele sexuale între persoane de același sex, potrivit The Guardian.
62 de state pedepsesc relațiile consensuale între persoane de același sex
Șaizeci și două dintre cele 193 de state membre ale Națiunilor Unite au legi care pedepsesc relațiile consensuale între persoane de același sex, în timp ce pedeapsa cu moartea există într-o anumită formă într-o duzină de țări, potrivit raportului care acoperă ultimele 16 luni, publicat de International Lesbian, Gay, Asociația Bisexuală, Trans și Intersexuală (ILGA).
O treime din țări au, de asemenea, obstacole legale pentru organizațiile care operează și „care susțin în mod deschis drepturile persoanelor LGBTI”, a spus ILGA. Acest lucru dă naștere la cenzură, arestări și urmărire penală pentru „promovarea” homosexualității.
„Această tendință este extrem de îngrijorătoare”, a spus directorul ILGA, Julia Ehrt.
Anul trecut, Uganda a implementat una dintre cele mai dure legi anti-gay din lume, impunând pedepse care pot ajunge chiar la închisoare pe viață pentru relații consensuale între persoane de același sex și făcând „homosexualitatea” o infracțiune pedepsită cu moartea.
Și între ianuarie 2023 și aprilie 2024, Iordania, Kârgâzstan și Uganda au implementat în mod oficial prevederi legale împotriva „promovării” homosexualității, în timp ce Rusia a catalogat „mișcarea internațională LGBT” drept „extremistă”.
„Chiar și să vorbim despre viețile noastre în public devine din ce în ce mai dificil într-un număr tot mai mare de state”, a spus Ehrt.
Violența și hărțuirea împotriva persoanelor LGBTQ din Europa au atins un „nou maxim”
Acest raport vine pe măsură ce violența și hărțuirea împotriva persoanelor LGBTQ din Europa au atins un „nou maxim” în ultimii câțiva ani, potrivit unui sondaj din luna mai.
ILGA constată unele progrese în ceea ce privește drepturile LGBTQ în ultimele 16 luni, patru state membre ale ONU autorizând căsătoriile între persoane de același sex, aducând totalul la 35 de țări ONU și Taiwan.
Bolivia și Letonia au legalizat uniunile civile, mișcare repetată în mai multe prefecturi japoneze.
Și în cinci țări – Germania, Ecuador, Spania, Finlanda și Noua Zeelandă – persoanele fizice își pot prezenta acum genul autoidentificat pe documentele lor oficiale, ceea ce duce la 17 numărul total de țări.
Dar chiar și cu aceste schimbări, a spus ILGA, „opoziția necruțătoare strică progresul înregistrat în materie de drepturi egale pentru persoanele LGBTI” din întreaga lume.