Intoxicarea cu plumb, o cauză subestimată a bolilor cardiovasculare / Un studiu avertizează asupra consecințelor

Intoxicarea cu plumb, o cauză subestimată a bolilor cardiovasculare / Un studiu avertizează asupra consecințelor
Sursa foto: Shutterstock

Un studiu recent publicat în revista Lancet Planetary Health atrage atenția asupra faptului că intoxicația cu plumb ar putea reprezenta o cauză majoră a bolilor cardiovasculare, contribuind la 30% din decesele din această cauză la nivel global. Acest fenomen este adesea subestimat, dar poate fi la fel de periculos pentru sănătatea publică precum poluarea aerului, transmite Le Figaro, citat de G4Media.ro.

2019: Intoxicația cu plumb a dus la 5,5 milioane de decese cauzate de boli cardiovasculare

Potrivit studiului realizat de economiști de la Banca Mondială, intoxicația cu plumb a dus la 5,5 milioane de decese cauzate de boli cardiovasculare în întreaga lume în 2019. Mai mult decât atât, aceasta a afectat capacitatea cognitivă a copiilor sub cinci ani, mai ales în țările în curs de dezvoltare.

Cercetătorii au evaluat nivelul de intoxicație cu plumb în populații din 183 de țări, folosind estimări bazate pe analize de sânge. Rezultatele au fost comparate cu efectele previzibile ale intoxicației cu plumb asupra sănătății. Plumbul poate fi găsit în alimente, veselă, îngrășăminte și în alte surse comune.

Intoxicația cu plumb, la fel de gravă ca poluarea aerului

Studiul a concluzionat că intoxicația cu plumb reprezintă o problemă la fel de gravă ca și poluarea aerului și este responsabilă pentru 30% din decesele cauzate de boli cardiovasculare, ceea ce reprezintă un nivel de șase ori mai mare decât estimările actuale. Bjorn Larsen, unul dintre autorii studiului, a subliniat că rolul plumbului în bolile cardiovasculare este mai mare decât cel al fumatului sau al colesterolului.

Cu toate acestea, cercetătorii au exprimat prudență cu privire la rezultatele studiului, menționând că există incertitudini legate de evaluarea gradului de intoxicație cu plumb în țările în curs de dezvoltare și de contribuția exactă a plumbului la bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, studiul sugerează că intoxicația cu plumb ar putea avea un impact semnificativ asupra sănătății publice dacă rezultatele se confirmă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`