Interviu // Istoricul Dennis Deletant: “Există încă multe arhive care trebuie consultate ca lumea să aibă o vedere mai amplă despre activitatea unor comuniști” / “Trebuie o supraveghere mai amănunțită asupra doctoratelor”

Interviu // Istoricul Dennis Deletant: “Există încă multe arhive care trebuie consultate ca lumea să aibă o vedere mai amplă despre activitatea unor comuniști” / “Trebuie o supraveghere mai amănunțită asupra doctoratelor”
Dennis Deletant/Captura video

Dennis Deletant, profesor în cadrul University College London, este unul dintre cei mai reputați cercetători ai istoriei României. În noua sa carte lansată la editura Humanitas, intitulată “România, 1916–1941. O istorie politică”, Dennis Deletant realizează o sinteză a anilor interbelici, bazată pe valorificarea exhaustivă a surselor apărute în ultimele decenii.

În contrapondere cu perspectivele idilice, romanțate referitoare la epoca României Mari, demersul lui Dennis Deletant este unul lucid, căci istoricul nu a ezitat să pună reflectorul asupra unor evenimente dramatice precum ascensiunea extremismului, tragedia antisemitismului, statutul minorităților naționale sau colapsul democrației.

Interviu cu istoricul Dennis Deletant

Am discutat cu istoricul Dennis Deletant, pentru B1TV.RO, în contextul lansării acestei cărți valoroase pentru cunoașterea unor episoade pline de semnificații din trectul României. Am vrut să aflu care este motivul pentru care, la aproape 100 de ani distanță, subiecte precum Holocaustul sau situația minorităților stârnesc atât de multe controverse, iar unii istorici ezită să le abordeze obiectiv. Potrivit acestuia, se întâmplă acest lucru pentru că mulți istorici nu au scris până acum pe baza unei documentații complete:

“În primul rând aceste subiecte tot apar pentru că sunt subiecte inconveniente, pentru că nu s-a scris, după părerea mea, pe baza unei documentații complete. Există încă multe arhive care trebuie consultate ca lumea să aibă o vedere mai amplă despre activitatea unor comuniști, de exemplu. E foarte greu ca, nu numai în România, dar și în alte țări din fostul lagăr socialist, să scape de influența, de manipularea istoriei care s-a perpetuat pe o perioadă de 50 de ani. Suntem încă sub influența acestei manipulări și trebuie să încercăm să scăpăm de ea și scăpăm de ea mergând la surse și răscolind prin arhive și poate că nu găsim nimic compromițător. Trebuie să arătăm că totuși am cercetat așa cum trebuie”.

Cât privește calitatea cercetării în România, Dennis Deletant a atras atenția asupra consecințelor negative privind doctoratele plagiate sau a celor care nu respectă standardele academice, un subiect actual:

“Văd că apar multe lucrări în România care sunt foarte subiective, nu sunt bazate pe o consultare temeinică a arhivelor care există în România, dar ar trebuie să fie o supraveghere mai amplă și mai amănunțită asupra doctoratelor care se dau în România. Spun asta pentru că unele dintre ele nu merită să fie numite doctorate și știm că problema lor este o problemă de actualitate în actuala campanie elecetorală. Cine a scris doctoratul cutare sau de ce a falsificat sau plagiat pasajele respective?”, a precizat Dennis Deletant.

Citind cartea lui Dennis Deletant nu poți să nu faci o paralelă cu situația partidelor politice din prezent. La fel ca în perioada interbelică, formațiunile politice din România sunt la niveluri minime de încredere, iar extremismul este în ascensiune. Am vrut să știu ce crede Dennis Deletant despre viitorul democratic al țării:

“Eu sunt mai pozitiv pentru că tânăra generație care călătorește, și unii membri se întorc în țară, aduce cu ei bagajul informatic, bagajul profesional pe care îl capătă în urma studiilor din străinătate. Eu deseori primesc referate de la reviste de specialitate din Statele Unite ca să comentez articolele trimise să fie publicate. Mă frapează calitatea acestor articole care se trimit din România și care multe dintre ele sunt publicate până la urmă, fapt care arată că în rândul generației tinere este o valoare crescândă a producției academice din România. Cel puțin, așa văd eu.

Trebuie să comparăm fenomenul acesta totuși cu fenomenul negativ al doctoratelor care nu ar trebui să fie aprobate. Aici sistemul este mult de vină sau este la fel de vinovat ca și candidatul respectiv care, de altfel, în unele cazuri a respectat exigențele care erau în floare în anii 2006-2010, atunci era alt regulament. Dar din păcate văd că și astăzi nu se respectă regulamentul și avem cazul fostului prim-ministru Victor Ponta, căruia i s-a restituit titlul de doctor. După ce mi-am dat seama citind ce a scris nu a primit titlul de doctorat de la o facultate din occident”.

În ceea ce privește situația de securitate a României, în contextul unui război cu deznodământ incert la granițe după mai bine de doi ani de conflict, Dennis Deletant consideră că nu există un risc pentru România:

“Nu cred că există un risc pentru că Rusia de astăzi nu este Uniunea Sovietică a lui Stalin. După părerea mea, rușii sau mai ales Vladimir Putin s-au împușcat în picior cu acest război. Ce a adus politica lor? A adus ca Finlanda și Suedia să fie state membre ale NATO. Eu nu văd cum asta avansează condiția de securitate a Rusiei de astăzi. Cred că Rusia o să treacă printr-o perioadă de reajustare, până la urmă. Nu cred că va fi o revoluție, dar totuși va fi o reajustare a puterii în zona pe care o ocupă acum”. 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`