INTERVIU EXCLUSIV // Cristina Bowerman, patroana unui restaurant cu stele Michelin, îi îndeamnă pe români să mânânce FURNICI cu posteriorul mare: Aportul de proteine trebuie livrat altfel înspre populație, insectele sunt o soluție! (FOTO)

INTERVIU EXCLUSIV // Cristina Bowerman, patroana unui restaurant cu stele Michelin, îi îndeamnă pe români să mânânce FURNICI cu posteriorul mare: Aportul de proteine trebuie livrat altfel înspre populație, insectele sunt o soluție! (FOTO)
Cristina Bowerman / Instagram

EXCLUSIV ONLINE // Celebrul chef italian Cristina Bowerman, patroana unui restaurant Glass Hostaria decorat cu o stea Michelin, a povestit pentru B1.ro care sunt tendințele în studiile despre alimentație din lume. Ea spune că „mâncarea este noua religie”, pentru că tot mai multă lume încearcă să evite produsele modificate genetic și să reducă gradul de poluare cauzat de industria alimentară. Astfel, se analizează soluții alternative. Una dintre acestea ar putea fi consumul de insecte, care au o foarte mare valoare proteică și pot fi introduse în alimentație sub forma a diferite produse, cel mai bun exemplu fiind făina de furnici care poate fi folosită pentru prepararea produselor de panificație de toate felurile.

Trendul cu insectele a început în America de Sud și a fost adus în atenția internațională de Alex Atala (un celebru bucătar brazilian n.r), acum vreo șase ani de zile. El vorbea despre furnici pe care le-a cules în Padurea Amazoniană. Dar dacă mergem în țări asiatice sau sud-americane sunt foarte multe tipuri de insecte care sunt cosumate constant. Problema este că nu este acceptat din punct de vedere cultural aici, ceea ce este ok, pentru că noi nu avem probleme cu hrana, de fapt avem problema opusă. Dar trebuie să studiem problema în care aportul de proteine trebuie livrat altfel înspre populație. Populația globului crește și capacitatea planetei este limitată. Trebuie să ne gândim să livrăm proteine populației care să nu fie poluante și care să facă rău planetei ca cele curente (produse modificate genetic n.r). Eu le-am mâncat, am mancat greieri, furnici, gândaci, nu sunt așa răi„, a spus Cristina Boweman.

Pentru că legisalția nu permite importul lor direct, aceste insecte pot fi trasformate în produse precum făina.

Făina cu furnici poate fi folosită ca o făină obișnuită, pentru că ne interesează aportul de proteine. Într-o țară săracă, unde se moare de foame, pâinea stim că este referința principală în toate țările, produsele de panificație, dacă amesteci faina aceasta cu cea obișnuită din punctul de vedere al gustului nu va fi diferență foarte mare, dar din punct de vedere nutrițional este o difernță foarte mare. Asta probabil ar ajuta. Sunt lucruri care sunt explorate acum când vorbim.

În America de Sud este un tip de furnică cu posteriorul destul de mare, ele sunt prăjite și servite ca cipsuri. Oamenii merg la bar să bea o bere și în loc să comande cipsuri normale, iau aceste furnici, nu sunt rele„, a explicat celebrul bucătar. Ea îi îndeamnă pe români să fie deschiși către astfel de produse și să nus e sfiască să mănânce preparate din furnici sau alte insecte cu un aport caloric mare.

Cristina Bowerman este chef-bucătar din 2004, când a absolvit Arte Culinare în Austin, după ce a renunțat la o carieră în design grafic. Este membră a organizației Chef Manifesto, înființată de Paul Newman, organizație al cărei scop este să pună capăt crizei mondiale alimentare și să creeze o agricultură sustenabilă până în 2030. S-a antrenat la celebra școală Le Cordon Bleu și acum conduce cu succes un restaurantul cu o stea Michelin din Roma.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`