Interpretul Gheorghe Turda, turnător la Securitate

Interpretul Gheorghe Turda, turnător la Securitate
Foto: revistavip.net

Cântărețul de muzică populară Gheorghe Turda a pierdut, la Înalta Curte de Justiție, procesul în care Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității să i se constate calitatea de colaborator al fostei poliții politice.

Decizia instanței supreme este definitivă.

Potrivit ziarului Adevărul, interpretul român și-a turnat o mătușă la Securitate, întrucât ruda acestuia voia sa fugă din România.

Curtea Supremă de Justiție a decis pe 25 noiembrie 2011 că Gheorghe Turda a fost colaborator al Securității. Pe 8 iunie 2010, Curtea de Apel București dăduse același verdict.

Se pare că interpretul de muzică populară, care are grad de general de brigadă, a fost verificat de CNSAS, pentru că a ocupat funcția de director al Centrului Cultural Național din Ministerul Internelor. Conform CNSAS, milițienii au dorit recrutarea lui Turda, însă au renunțat la scurt timp deoarece rapsodul nu corespundea scopurilor urmărite de Securitate.

Într-un raport ce datează din 1971, reiese că Gheorghe Turda s-a prezentat benevol la postul de miliție declarând “Mătușa mea Kondradt Ileana intenționează să plece din țară definitiv. Are aprobat un pașaport la data de 8 august 1971 de către Inspectoratul de Miliție și Securitate Maramureș”.

Motivul pentru care Turda și-a turnat mătușa a fost, potrivit acestuia, din cauza unei amenințări din partea unui milițian din satul său natal, care îi spunea ca va avea probleme în urma unei relații pe care a avut-o cu o studentă străină.

“Mi-am apărat numele și cariera, nu am vrut să-mi distrug viitorul. Această decizie am luat-o într-un consiliu la care a participat toată familia. Dacă mătușa noastră pleca, noi am fi fost urmăriți în țară și am fi avut probleme”, a declarat cântărețul.

Dacă Turda nu ar fi fost amenințat de milițian, mătușa cântărețului nu ar fi fost turnată la poliția poltică.

Ca urmare a acestei informări, securistul a propus ca Ilenei Konradt să i se retragă pașaportul pentru „intenţii de rămânere în străinătate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:09 - Atenționare de călătorie MAE: Posibile perturbări ale transportul public din Belgia
23:52 - Un oficial UE a fost condamnat la închisoare în Belarus. L-ar fi insultat pe Aleksandr Lukașenko
23:42 - Protest uriaș la Viena după preluarea puterii de către extrema dreaptă. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. „Mi-e teamă pentru Europa pentru că autocrați nebuni ajung la putere”
23:26 - A murit Marius Ciugarin, fost fotbalist la Steaua și Sportul Studențesc
23:07 - Grădina zoologică din Oradea va avea o nouă locație, de aproape patru ori mai mare
23:02 - Nicușor Dan, despre modernizarea iluminatului public din București: 23,3 milioane lei pentru un oraș mai eficient energetic! Până în vară, vor fi înlocuite încă 7.822 de lămpi pe 34 de bulevarde
22:37 - Eugen Tomac: Președintele Iohannis cu cât mai mult stă la Cotroceni, cu atât mai mult rău face democrației românești. El este cel mai contestat și are pârghii pentru a detensiona situația (VIDEO)
22:36 - Noul ministru al Educației, despre efectele negative ale meditațiilor asupra sistemului de învățământ. „Trebuie fiscalizate pentru a nu scuti profesorul să-și facă bine datoria la clasă”
22:09 - Daniel Breaz (PNL): Dacă dorim într-adevăr să avem un Președinte al acestei alianțe pro-europene, va trebui să fim consecvenți și să mergem cu același Președinte (VIDEO)
22:02 - Poștașii au început împărțirea pensiilor. Cât mai au de așteptat cei care primesc banii pe card