Interpolul cere ajutor pentru a identifica 22 de femei ucise în Europa în ultimii 50 de ani

Publicat: 10 05. 2023, 18:26

Operațiunea face apel la ajutorul publicului pentru rezolvarea unor cazuri nerezolvate în Germania, Olanda și Belgia. Majoritatea femeilor aveau între 15 și 30 de ani la momentul decesului, estimează poliția, iar unele dintre ele ar fi putut proveni din Europa Centrală și de Est.

Interpol, organizația internațională de poliție, a publicat detalii despre aceste cazuri

Poliția a făcut apel la public pentru a ajuta la identificare a 22 de femei ucise în Olanda, Belgia și Germania ale căror cadavre nu au fost niciodată identificate – unele dintre ele au murit cu mai mult de o jumătate de secol în urmă.

În încercarea de a trezi amintirile oamenilor, Interpol, organizația internațională de poliție, a publicat detalii despre aceste cazuri care, în mod normal, ar fi fost disponibile doar pentru agențiile de aplicare a legii, în cadrul unei campanii denumite Operațiunea Identifică-mă.

„Cele mai multe dintre cele 22 de victime au murit în mod violent, iar unele au fost, de asemenea, abuzate sau înfometate înainte de a muri”, au declarat Carina van Leeuwen și Martin de Wit de la poliția olandeză, ale căror eforturi de a identifica o femeie găsită într-un coș de gunoi într-un râu în 1999 au dus la această campanie.

„În parte pentru că femeile provin probabil din alte țări decât cea în care au fost găsite, identitățile lor nu au fost încă stabilite. Este posibil ca trupurile lor să fi fost lăsate în țările noastre pentru a împiedica investigațiile criminale”, au declarat aceștia.

Majoritatea femeilor aveau între 15 și 30 de ani la momentul decesului

Carolien Opdecam, de la poliția belgiană, a declarat că scopul este de a găsi nume. „Identitatea victimei este adesea cheia pentru a debloca un caz”, a spus ea.

Anja Allendorf, de la poliția germană, a declarat că stabilirea identității victimei ar putea duce în cele din urmă la arestarea unui suspect.

Majoritatea femeilor aveau între 15 și 30 de ani la momentul decesului, estimează poliția, iar unele dintre ele ar fi putut proveni din Europa Centrală și de Est. Cadavrele lor au fost găsite între 1976 și 2019. Poliția olandeză a furnizat detalii despre nouă cazuri nerezolvate, poliția belgiană șapte și Germania șase.

Paginile web ale Interpolului includ reconstituiri faciale ale unora dintre femeile ucise, precum și videoclipuri și fotografii ale unor obiecte recognoscibile, precum bijuterii și haine, descoperite în locurile unde au fost lăsate cadavrele lor.

Alte detalii includ vârsta estimată a femeilor, culoarea părului și a ochilor, precum și alte caracteristici fizice cheie. Susan Hitchin, de la unitatea ADN a Interpol, a declarat că este pentru prima dată când informațiile din așa-numitele „black notices” au fost făcute publice.

Ea a spus că speră că operațiunea va determina membrii publicului să contacteze poliția și va permite familiilor să jelească și să meargă mai departe. „Este îngrozitor să treacă atâția ani fără să ai nicio veste, fără să știi ce s-a întâmplat”, a spus ea.