Interlopul Adrian Corduneanu arestat într-un dosar de cămătărie. Corduneanu cerea dobânzi de până la 400%

Publicat: 01 11. 2022, 18:03
Actualizat: 01 11. 2022, 18:04
Adrian Corduneanu, soția sa și alte 13 persoane au fost reținute în urma audierilor efectuate de DIICUT într-un amplu dosar despre bani dați cu camătă. Foto Facebook

Adrian Corduneanu, soția sa și alte 13 persoane au fost reținute în urma audierilor efectuate de DIICUT într-un amplu dosar despre bani dați cu camătă. Se pare că interlopii dup ce acordau ”împrumuturile” cereau dobânzi până la 400%.

15 persoane reținute în dosar

În urma acelor 42 de percheziții, 35 de persoane au ajuns la DIICOT Iași, ca la finalizarea acestora 15 dintre persoane să fie reținute pentru 24 de ore. O speța altei persoane fiind dispusă măsura controlului judiciar.

Se pare că în urma perchezițiilor domiciliare de mare amploare au fost descoperiți și ridicați 50.680 de euro, 33.000 de lei, 2,2 kg de aur, 2 pistoale, dintre care unul cu piper și unul de tip Airsoft, 12 cuțite și săbii, spray-uri lacrimogene, 55 de telefoane mobile, documente ce ar conține evidența operațiunilor de cămătărie și acte de proprietate pentru bunuri imobile. Totodată a fost instituit sechestru asigurător pe un imobil tip vilă, în valoare de aproximativ 200.000 de euro. Printre persoanele din dosar sunt și interlopul Adrian Corduneanu, soția sa și mai multe rude ale acestora, conform News.ro.

Peste 50 de victime au căzut în plasa cămătarilor

Procurorii DIICOT susțin că, încă de la începutul anului 2021, în municipiul Iași s-au constituit două grupări infracționale organizate în scopul acordării de împrumuturi bănești cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 și 120% şi, în anumite cazuri, ajungând chiar la 400%. Se pare că membri grupărilor infracționale organizate acordau împrumuturile doar persoanelor care avea bunuri de valoare, mașini și case scumpe, pentru a fi siguri că nu rămân ”descoperiți”.

În perioada 2021 -2022, membrii grupurilor infracționale organizate au acordat împrumuturi cu camătă excesivă, fiind identificate nici mai mult, nici mai puțin de 50 de persoane care au căzut în capcana cămătarilor. După ce îi împrumutau cu bani, cămătarii făceau presiuni asupra victimelor pentru recuperarea banilor și a dobânzilor colosale.

Victimele erau terorizate și amenințate cu violența sau privare de libertate pentru a da banii cu tot cu dobânzile aferente. Pentru a conferi o aparență de legalitate împrumuturilor, aceștia determinau victimele să încheie, inițial, contracte de împrumut în care era trecută suma împrumutată și dobânda impusă şi, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupărilor au intrat în posesia unor suprafețe importante de teren, a căror valoare depășeşte  de 10 ori valoarea împrumutului acordat, afirmă DIICOT.