Interceptările SRI au fost blocate șapte ore după ce a intrat în vigoare decizia CCR privind organele competente care trebuie să pună în aplicare mandatul de supraveghere tehnică

Publicat: 15 04. 2016, 15:53

Interceptările SRI în dosarele penale au fost blocate timp de şapte ore, după intrarea în vigoare a deciziei Curţii Constituţionale, informează B1 TV. La jumătatea lunii trecute, activităţile de supraveghere tehnică în dosarele penale au fost îngheţate. Odată cu hotărârea CCR privind organele competente care trebuiau să pună în aplicare mandatul de supraveghere tehnică, sistemul a fost partajat.

Pe 15 martie între orele 7.00 şi 14.00, Serviciul Român de Informaţii a oprit toate activităţiile pe care le desfăşura în sprijinul unităţilor de parchet. Concret au fost întrerupte toate comunicaţiile pentru ca acestea să fie preluate de organele de anchetă care desfăşurau activităţi în dosare penale.

Aşa că timp de şapte ore până când fiecare structura şi-a marcat prezenţa şi supravegherea mandatului care era în desfăşurare, nu s-au făcut interceptări. Totul după ordonanţa de urgenţă dată de Guvernul României după decizia CCR.

În prezent, la Centrul Tehnic de Securitate, fiecare structură de parchet îşi gestionează singură interceptările, SRI având atribuţii doar în ceea ce priveşte siguranţa naţională. Astfel, lucrătorii serviciului pot face interceptări doar pe baza unui mandat de siguranţă naţională.

În momentul iniţierii interceptării, informaţiile merg direct către consola instituţiei care le derulează, iar activitatea va fi controlată de judecătorii instanţei supreme, periodic.

În acest sens, Înalta Curte a cerut Serviciului Român de Informaţii să pună la dispoziţie un sistem de auditare informatică prin care se vor face verificările. Concret judecătorii Curţii Supreme vor verifica dacă documentele obţinute într-o cauză penală sunt identice cu cele aflate în sistem şi maniera în care se pune în aplicare mandatul de supraveghere tehnică în cauzele penale.

În 2015 au fost date peste 2.500 de mandate mandate de siguranţă naţională iar 70% dintre acestea au vizat cetăţeni străini. În prezent, sistemul informatic al SRI nu reţine informaţiile care nu mai sunt utile, astfel că datele inutile sunt şterse automat după 14 zile.