Interceptări din dosarul retrocedărilor ilegale: Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu ar fi încercat să-i determine pe juriştii Romsilva să închidă ochii

Publicat: 15 10. 2014, 16:27
Foto: agerpres.ro

400 de milioane de euro – aceasta este valoarea pădurilor despre care procurorii anticorupţie spun că ar fi fost retrocedate în mod abuziv. Anchetatorii susţin că liderul senatorilor PSD Ilie Sârbu şi colergul său de partid deputatul Viorel Hrebenciuc ar fi încercat să-i determine pe juriştii Romsilva, care se opuneau retrocedărilor, să închidă ochii. Cel puţin asta reiese din interceptările existente la dosar.

Reţeaua implicată în dosarul retrocedărilor ilegale a fost monitorizată din septembrie 2013 până în august 2014. În această perioadă anchetatorii au interceptat mai multe discuţii telefonice între Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam – parlamentar şi avocat.

INTERCEPTĂRI DIN DOSARUL RETROCEDĂRILOR ILEGALE

„Suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câştiga 100%! Sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toţi, o să vezi.”

Anchetatorii susţin că Viorel Hrebenciuc şi Ilie Sârbu ar fi încercat să-i determine pe juriştii Romsilva, care se opuneau retrocedărilor, să închidă ochii. Concret, rolul lui Ilie Sârbu ar fi fost acela de a interveni pe lângă directorul general Romsilva şi a-l determina să pună presiune pe angajaţii de la Romsilva Bacău astfel încât aceştia să piardă procesele aflate pe rolul instanţei. Procese în care se cerea retrocedarea celor 90.000 de hectare de pădure.

”Cu ocazia unei întâlniri dintre Hrebenciuc Viorel și Bengescu Dan Costin, din 13 august 2014, primul a afirmat că trebuie să vorbească cu Sârbu Ilie pentru a-l „călca pe cap” pe Crăciunescu Adam, din această sintagmă folosită înțelegând că se intenționa luarea de măsuri drastice față de directorul RNP ROMSILVA dacă nu va respecta sarcinile trasate de către Hrebenciuc Viorel şi va mai face apărări în instanţă deoarece trebuia să aibă o atitudine împotriva atribuțiilor de serviciu, manifestându-și intenția de a-i oferi acestuia drept „donație” o suprafață din pădurea a cărei punere în posesie ar facilita-o”, se arată în interceptările procurorilor.

În aceste procese, moştenitorii erau reprezentaţi de avocatul Ioan Adam, care e în acelaşi timp şi deputat în Parlamentul României.

Ioan Adam către Dan Bengescu: „Vă rog nu vă mai lăsaţi călcaţi în picioare de com.jud.Bacău şi Ghelase care au cerut strămutarea în 27 noiembrie. Asta întrece orice închipuire, iar prietenul tău a fost în mod grosolan păcălit. Sunt curios ce reacţie va avea când îi vei spune pentru că în acest sens şi-a dat cuvântul, iată bomba”.

Iniţial, procesele deschise de moştenitori care, potrivit procurorilor, nu aveau drepturi la recuperarea acelor păduri, ar fi fost pierdute iniţial la instanţele de fond. Ulterilor, prin căile extraordinare de atac au fost pronunţate hotărâri favorabile moştenitorilor de către cei trei judecători cercetaţi – Adam Roxana Anca, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Ordog Lorand Andraş şi Uţă Gabriel, judecători în cadrul Tribunalului Covasna.