Delegația Fondului Monetar Internațional (FMI) efectuează în aceste zile o nouă vizită în România. Cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis l-a primit la Palatul Cotroceni pe șeful misiunii FMI în România, Reza Baqir.
În cadrul întrevederii cei doi oficiali au discutat despre principalele concluzii ale misiunii de evaluare, despre evoluţiile economice recente ale României, în special în contextul în care contextul actual îbn care cadrul fiscal-bugetar prezintă o serie de riscuri şi vulnerabilități.
Lupta anticorupție a fost un alt subiect de discuție între Iohannis și șeful misiunii FMI, reprezentanții fondului arătând nevoia asigurării predictibilității şi susţinerea în continuare a luptei împotriva corupției.
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit joi, 16 martie a.c., la Palatul Cotroceni, vizita delegaţiei FMI condusă de domnul Reza Baqir, şeful misiunii pentru România.
Întrevederea a avut ca scop prezentarea principalelor concluzii ale misiunii periodice de evaluare, în virtutea statutului României de ţară membră a Fondului Monetar Internaţional.
Temele abordate s-au axat pe evoluţiile economice recente ale României. Şeful misiunii FMI a subliniat necesitatea unor politici economice sănătoase, care să consolideze creşterea economică din ultimii ani a României, mai ales în contextul în care actualul cadru fiscal-bugetar prezintă o serie de riscuri şi vulnerabilități.
În cadrul întâlnirii, a fost prezentată nevoia de a regândi trendul politicilor economice din ultimii ani, de la politici și măsuri axate pe stimularea puternică a consumului, către politici de susţinere a investiţiilor şi a structurii productive a economiei României.
În acest sens, reprezentanții FMI au arătat că România are nevoie de creşterea performanțelor în absorbția fondurilor europene și îmbunătăţirea semnificativă a colectării veniturilor de către ANAF, dar și de asigurarea predictibilității şi susţinerea în continuare a luptei împotriva corupției.
Preşedintele României a menţionat importanţa creşterii încrederii în economia României, prin politici publice credibile, eficienţă şi transparenţă a cheltuielilor publice, dar şi printr-un cadru competitiv pentru mediul de afaceri.
În încheierea întrevederii, a fost reafirmată dorinţa de a continua colaborarea bună dintre România şi Fondul Monetar Internațional, astfel încât climatul economic general să fie stabil şi favorabil creşterii prosperităţii.