Insultată de doi elevi, o profesoară din Cluj-Napoca va primi despăgubiri de la părinții lor. Suma stabilită de instanță

Insultată de doi elevi, o profesoară din Cluj-Napoca va primi despăgubiri de la părinții lor. Suma stabilită de instanță
Sursa foto: Freepik

O profesoară din Cluj-Napoca va primi daune de 30.000 de lei de la părinții a doi elevi care au batjocorit-o pe grupul de WhatsApp al clasei și pe Facebook. Decizia aparține Tribunalului Cluj și confirmă o soluție anterioară dată de Judecătoria Cluj-Napoca, informează Vedem Just.

Cum au insultat-o cei doi elevi pe profesoară

În ultima zi din vacanța mare din 2018, Raul (12 ani) a modificat o poză a profesoarei pe care a asociat-o cu un animal și a postat-o pe grupul de Whatsapp al clasei. În decembrie același an, el a postat tot acolo o altă poză denigratoare, pe care a setat-o ca imagine de grup.

În martie, 2019, Cosmin (13 ani) a creat un cont de Facebook pe numele profesoarei, folosind cele două poze primite de la Raul. El a dat mesaje colegilor pentru a da accept la cont, spunând că e creat de el.

Părinții celor doi elevi, puși să plătească despăgubiri profesoarei

Potrivit Vedem Just, profesoara a cerut despăgubiri de 50.000 lei și publicarea hotărârii într-un cotidian central, pentru că i-a fost afectată viața privată, demnitatea, dreptul la imagine și autoritatea sa profesională.

Pentru că băieții aveau sub 14 ani, la proces au fost chemați părinții. Mama și tatăl lui Raul au spus că acesta doar a făcut o glumă proastă, au invocat libertatea de exprimare și au spus că oricum au fost nevoiți să-l mute pe copil la altă școală. La rândul lor, părinții lui Cosmin au spus că el a deschis contul de Facebook pe numele profesoarei, dar că l-a șters după o zi.

Alți doi martori i-au luat apărarea lui Raul, susținînd că e un elev foarte bun, că doar a făcut o glumă pe un grup privat și că a trebuit să se mute la altă școală, fiind etichetat de cei din jur cu privire la acest incident.

În schimb, un profesor a relatat că femeia chiar a fost afectată de cele întâmplate, iar un alt cadru didactic a spus că fotografiile trucate s-au răspândit în școală, printre elevi și profesori, iar el însuși s-a simțit ofensat.

Pe 31 mai, Judecătoria Cluj-Napoca a obligat părinții celor doi copii să-i plătească profesoarei 30.000 de lei și să publice hotărârea într-un ziar, pe cheltuiala lor. Unul dintre elevi și profesoara au fost nemulțumiți de verdict și l-au atacat cu apel. Pe 8 noiembrie, Tribunalul Cluj a menținut în întregime sentința Judecătoriei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`