Insula din Grecia care are cel mai rău sezon turistic de până acum. „Este goală. Acum este ca niciodată”

Insula din Grecia care are cel mai rău sezon turistic de până acum. „Este goală. Acum este ca niciodată”
Foto: Pixabay

Deși obișnuia să fie una dintre cele mai vizitate insule din Grecia, anul acesta a înregistrat cel mai rău sezon turistic. În medie, această insulă atrăgea an de an aproape 3.4 milioane de turiști, însă, în ultima perioadă, situația s-a schimbat, iar experiții avertizează că va fi din ce în ce mai rău.

Santorini, insula care rămâne fără turiști

În sezon de vârf, 17.000 de pasageri ai navelor de croazieră sosesc pe insulă și se îndreaptă fie către capitală, Fira, fie către orașul Oia, cunoscut pentru apusurile sale spectaculoase. Strâzile înguste, localurile și balcoanele de pe stânci sunt pline de turiști, iar localnicii sunt deranjați în timp ce își fac trebuie zilnice.

Unii dintre localnici susțin că insula se transformă din Times Square într-un oraș fantomă, după ce seara, mulțimea de turiști care invada străzile, dispare, potrivit click.ro. 

Totuși, acest lucru se va schimba începând cu 2025, deoarece primarul Nikos Zorzos a propus limitarea numărului de pasageri ai navelor de croazieră la 8.000 pe zi. Acest demers a fost susținut și de premierul Kyriakos Mitsotakis, care a declarat că măsura va fi stabilită pentru anul viitor.

„Supraturismul nu există”

Deși în această vară s-au organizat mai multe proteste anti-turism în Europa, experiții susțin că situația ar sta de fapt diferit. „Supraturismul nu există. Ceea ce văd este o lipsă de structuri”, a declarat Gianluca Chimenti, un operator de turism local și rezident de 18 ani în Santorini, pentru CNN Travel.

„Adevărul este că insula este goală. Acum este ca niciodată, este cel mai prost sezon vreodată”, a mai afirmat Gianluca. În Santorini, sezonul de vârf este în iulie și august, dar centrul este „mort” după ora 21:00. Mai mult, atât restaurantele, cât și hotelurile sunt sub capacitate.

Cu toate acestea, „hotelurile în acest moment au grad de ocupare mai mult sau mai puțin sub 30% dintr-un sezon obișnuit”, iar alte afaceri de pe insulă au suferit o lovitură similară, mai spune Gianluca. „Problema este că rețelele sociale arată ceva complet diferit de situația existentă în realitate”.

Ce vor face navele de croazieră

Operatorii de nave de croazieră vor menține cota de 8.000 de pasageri și vor diversifica itinerariile grecești. În prezent, două treimi din turismul de croazieră din Grecia are loc în Pireu, Santorini și Mykonos.

„Santorini are unul dintre cele mai importante situri arheologice în prezent din Europa. De ce navele de croazieră nu organizează tururi la siturile arheologice? Împărțiți oamenii în trei părți ale insulei, astfel încât în ​​momente diferite fac mai multe lucruri” a mai spus Gianluca, adăugând că „oamenii au timp să se bucure și nu veți mai avea niciodată aglomerație în nicio parte a insulei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112
17:56 - Tragedie la Gura Humorului. Un bărbat a murit, iar un altul se află în stare grav. Cum s-a petrecut accidentul
17:38 - Lăsați Ucraina să lovească în inima Rusiei, le cere Parlamentul European statelor UE într-o rezoluție adoptată joi