CORONAVIRUS | Discuții șocante între medici. „Consultăm toți pacienții cu același echipament” / Reacția spitalului (VIDEO)

CORONAVIRUS | Discuții șocante între medici. „Consultăm toți pacienții cu același echipament” / Reacția spitalului (VIDEO)
Foto: Libertatea

Discuţii şocante între medicii epidemiologi de la spitalul Balş. „Consultăm toți pacienții cu același echipament. Dacă unul e pozitiv, le dăm tuturor” – este mesajul pe WhatsApp care a ajuns în posesia jurnaliştilor de la Libertatea. De asemenea, sunt relatate şi discuţii telefonice între medicii infecţionişti, în care aceștia descriu lipsa de organizare și problemele de dotare.

„Apoi consultăm toţi pacienţii cu acelaşi echipament!

Adică dacă unul e pozitiv, le dăm noi tuturor!”

Discuţiile dintre medicii infecţionişti sunt de joi – prima zi de internare a primului pacient român pozitiv la coronavirus.

Medicii se referă la combinezonul de protecție, „costumul de cosmonaut” cum îl descriu.

„Timp de trei ore cât am consultat pacienții nu am schimbat costumul. Așa am și fost antrenați zilele trecute. Să consultăm toți pacienții cu același costum. Dacă unul strănută și mă împroașcă cu secreții riscul să-i contaminez pe restul e foarte mare. Nu cred că aceasta este procedura corectă”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Conversațiile pe WhatsApp au continuat cu apeluri telefonice pe tot parcursul zilei.

„Azi ne blocasem cu 25 de oameni care așteptau rezultatul la coronavirus. Unii de ieri. Nemâncați. Fără pastile. Vai mama lor”

Confruntat cu situaţia, Raed Arafat a reacţionat vehement: „Noi trebuie să evităm să etichetăm orice persoană la acest moment care lucrează, de a fi incompetentă, că a greșit, că a făcut ceva pentru că riscăm la un moment să nu mai avem efectiv pe cine să ne bazăm. Am văzut o publicare despre o discuție care o neagă spitalul „Matei Balș” despre discuții între medici că nu au ce le trebuie. Colegii o neagă și spun este o discuție falsă”.

Dr. Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a recunoscut că medicii unității nu schimbă costumul de protecție după o singură utilizare, deși acestea sunt de unică folosință, susține jurnalistul Cătălin Tolontan.

„În mod oficial, Spitalul Balș, prin purtătorul de cuvânt, dr. Cătălin Apostolescu, recunoaște că nu schimbă costumele, dar ne spun și că nici nu trebuie să le schimbi. Declarația mot-a-mot a dânsului este, și citez, «stați liniștiți, doamnă», vorbeau cu colega noastră Adriana Nedelea, că «virusul nu sare de pe costum». «Stați liniștiți, că virusul nu sare de pe costum pe pacienți». Este purtătorul de cuvânt al celui mai competent și proeminent spital de virusologie din România unde, de altfel, au și fost duși, nu doar pacientul care a fost identificat inițial cu virus, ci și toți cei care aveau o legătură cu el și erau suspectați că ar fi avut contact cu omul respectiv sau puteau fi și ei infectați”, a afirmat Cătălin Tolontan, vineri, în direct pe B1 TV, la „Se întâmplă acum” cu Tudor Barbu. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`