EXCLUSIV // Fără vaccin antigripal de la Institutul ‘Cantacuzino’ în sezonul 2019-2020. Reprezentanții instituției: ‘A început pregătirea profesională a personalului de specialitate pentru realizarea de loturi experimentale, necomerciale de vaccin’

EXCLUSIV // Fără vaccin antigripal de la Institutul 'Cantacuzino' în sezonul 2019-2020. Reprezentanții instituției: 'A început pregătirea profesională a personalului de specialitate pentru realizarea de loturi experimentale, necomerciale de vaccin'
Foto: Inquam Photos/Alexandra Pandrea

EXCLUSIV // Institutul ”Cantacuzino” nu va livra pe piață un vaccin în sezonul gripal 2019-2020. Cel puțin asta reiese dintr-un răspuns ai reprezentanților instituției, la o solicitare a B1.ro.

Chestionați cu privire la posibilitatea ca în sezonul gripal 2019-2020, în România, să poata fi administrat populației un vaccin antigripal creat la Institutul „Cantacuzino”, reprezentanții acestuia au precizat că „în acest an, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a demarat procesul de pregătire profesională a personalului de specialitate în vederea realizării de loturi experimentale, necomerciale de vaccin gripal”.

Potrivit acestora, este vorba este o etapă în cadrul proiectului de reluare a producției de vaccin gripal.

„Acest proces de instruire reprezintă o etapă din cadrul proiectului strategic de reluare a producției de vaccin gripal, un produs biologic de mare importanță pentru sănătatea publică, folosind standardele naționale și internaționale”, se mai arată în răspunsul reprezentanților Institutului „Cantacuzino”.

În acest context, amintim că Ministerul Sănătății a anunțat, la finalul lunii august, într-un răspuns pentru B1.ro, că începând din a doua parte a lunii septembrie va începe furnizarea unui număr de 1.500.000 de doze de vaccin tetravalent pentru sezonul gripal 2019-2020.

”Pentru sezonul 2019-2020, Ministerul Sănătății a încheiat Acordul Cadru de furnizare a vaccinului gripal tetravalent, în baza căruia vor fi furnizate un număr de 1.500.000 de doze de vaccin, în cadrul Programului Național de Vaccinare, începând cu a doua parte a lunii septembrie”, au transmis reprezentanții Ministerului, la solicitarea B1.ro.

Instituția precizează că pentru sezonul gripal 2019-2020, vaccinul gripal conține patru tulpini (tetravalent), iar compoziția vaccinului pentru emisfera nordică, aprobată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este:
– virus similar cu A/Brisbane/02/2018 (H1N1)pdm09;
– virus similar cu A/Kansas/14/2017 (H3N2);
– virus similar cu B/Colorado/06/2017 (linia genetica B/Victoria/2/87);
– virus similar cu B/Phuket/3073/2013 (linia genetica B/Yamagata/16/88).

”Este un vaccin ce oferă protecţie extinsă, aducând o componentă suplimentară de protecţie, o a doua tulpină de virus B inclusă în compoziţie. Noul vaccin tetravalent are un profil bun de siguranţă şi reprezintă o soluție sporită de protecţie în faţa gripei, putând fi administrat începând cu vârsta de 6 luni”, a mai precizat Ministerul.

Pentru sezonul 2019-2020, grupele de risc în cazul cărora se recomandă vaccinarea antigripală și care vor beneficia în mod gratuit de imunizare sunt: persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane; gravidele; medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituţiilor de ocrotire (copii sau batrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii; persoane, adulți şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt; copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni; toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`