INSP trage un semnal de alarmă. 11 noi cazuri de rujeolă, raportate în această săptămână. Numărul total al îmbolnăvirilor – 20.161
După Covid-19, România se confruntă cu o altă mare problemă – rujeola. Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) anunță, vineri, că încă 11 noi cazuri de rujeolă au fost raportate în această săptămână. Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor ajunge la 20.161. Totodată, 64 de persoane diagnosticate cu rujeolă au murit până acum.
Epidemia de rujeolă riscă să se agraveze din cauza coronaviruslui
Frica părinților de infecțiile cu coronavirus întârzie în continuare vaccinarea copiilor. Cei care trebuiau să-și imunizeze copiii împotriva unor boli grave amână vizita la medicul de familie, deși măsurile luate pe fondul epidemiei de Covid-19 au fost relaxate. Medicii atrag, însă, atenția că rujeola este o boală extrem de periculoasă, care din 2016 până acum a făcut zeci de victime.
Încă 11 noi cazuri de rujeolă au fost raportate doar într-o săptămână în țara noastră. Mai exact șase în județul Cluj, patru în Satu Mare și unul în Bihor.
Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2 – 4 săptămâni, dar confirmarea şi clasificarea unui caz durează în medie 3 săptămâni, precizează INSP.
Potrivit INSP, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 19 iunie este 20.161, din care 64 de decese.
Rujeola în România și prevenirea acestei boli prin vaccinare
Având în vedere evoluția focarului de rujeolă în județele Bistrița Năsăud și Cluj, precum și apariția unor cazuri de rujeolă în alte județe din țară (Bihor, Dâmbovița, Iași, Olt, Sălaj și municipiul București), Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile recomandă tuturor părinților să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor în vârstă de 1, 5 și 7 ani (conform calendarului) pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora.
“Vaccinarea reprezintă cea mai sigura si eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire si este asigurata prin Programul National de Vaccinare al Ministerului Sanatatii”, transmit autoritățile.
Rujeola este o boală cu contagiozitate foarte mare și cu complicații severe: diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita și decesul.
Boala este cauzata de Morbillivirus, din familia Paramyxovirus si se transmite pe calea aerului, prin tuse sau stranut.
Virusul rujeolic poate trai pana la doua ore pe diferite suprafete sau in aer si poate infecta 90% din persoanele sensibile.
Rujeola, poate fi deosebit de periculoasa in cazul copiilor mai mici de 5 ani, dar si pentru adultii cu varste de peste 20 de ani. Frecvent, duce la complicatii severe, precum infectiile pulmonare inferioare, infectii la nivel cerebral sau infectii bacteriene secundare.
Dupa ce un copil sau un adult este infectat cu virusul rujeolei, in organismul acestuia se formeaza o imunitatea puternica impotriva infectiei. Tocmai de aceea, recidivele de rujeola sunt extrem de rare. Imunitatea se poate obtine si prin vaccinare.
Rujeola poate fi prevenita aproape in 100% dintre cazuri cu ajutorul vaccinului.
La nivel mondial, desi rata deceselor a fost mult redusa in urma campaniilor de vaccinare, boala inca ucide 100.000 de oameni anual, cei mai multi dintre acestia cu varste sub 5 ani, potrivit datelor citate deMayo Clinic.