INSP: Încă 48 de cazuri de rujeolă în această săptămână. Bilanţ total: 20.072 de îmbolnăviri şi 64 de decese

INSP: Încă 48 de cazuri de rujeolă în această săptămână. Bilanţ total: 20.072 de îmbolnăviri şi 64 de decese

Încă 48 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate în această săptămână în România, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând în prezent la 20.072, informează, vineri, Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Potrivit INSP, în perioada 11 – 15 mai au fost raportate încă 48 de cazuri nou confirmate în 3 judeţe: Cluj – 27; Bihor – 6 şi Maramureş – 15.

Cazurile de rujeolă raportate săptămânal au avut debutul în urmă cu 2 – 4 săptămâni, iar confirmarea şi clasificarea unui caz durează în medie 3 săptămâni.

De la debutul epidemiei, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 15 mai este 20.072, din care 64 de decese.

Ce este rujeola

Rujeola este o infecţie virală care porneşte de la nivelul sistemului respirator. Boala este specifică perioadei copilăriei, dar poate apărea şi la adulţi. Virusul care provoacărujeolaeste unul de tip ARN, strâns înrudit cu virusurile pestei bovine și al răpciugii canine. Acesta poartă numele de virus rujeolic și face parte din genul Morbillivirus, ascendent al virusului care determină oreionul dar şi al celui responsabil de majoritatea infecțiilor respiratorii severe.

Denumirea “pojar” este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40,5 grade Celsius, și erupția roşie ca focul.

Rujeola se răspândește pe aceleași căi clasice și anume prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale pe care persoana infectată le împrăștie în jur când tușește, strănută, vorbește sau râde.

Transmiterea indirectă,adică prin contactul cu diferse obiecte contaminateeste rară dar nu imposibilă.

Rujeola este o boală universală, cu epidemii mai extinse la fiecare 3-5-10 ani. Poate cuprinde toată populaţia receptivă, inclusiv vârstnicii. Nu are un tratament specific, dar poate fi prevenită prin vaccinare.

Imunizarea antirujeolică constituie elementul de bază în profilaxia acestei maladii. Centrul pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor din SUA (CDC) recomandă vaccinulROR, care protejează împotriva a3 boli –rujeola, oreionul şi rubeola.

Epidemie de rujeoală în România

România a fost afectată, în ultimii ani, de cea mai gravă epidemie de rujeolă din Europa. Cele mai multe cazuri de pe continent la noi au fost raportate. Numărul cazurilor de rujeolă continuă să crească în ţara noastră, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Extinderea rujeolii are loc pe fondul reticenței la vaccinare a tot mai mulţi oameni.

Pentru eliminarea rujeolei este necesară realizarea unui nivel major de imunitate colectivă, prin vaccinarea la cel puţin 95% din populaţie. Astfel se poate întrerupe transmiterea naturală a virusului rujeolic.

Recent, cuocazia Săptămânii Europene a Vaccinării,Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a transmiscă vaccinarea de rutină trebuie să continue și în această perioadă de epidemie de coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră