Un influent om de afaceri din Sebeș a scăpat de închisoare după ce Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât că fapta de înșelăciune pentru care era acuzat s-a prescris.
Se pare că magistrații au aplicat deciziile Curții Constituționale a României (CCR) din 2018 și 2022, conform cărora articolul 155 din Codul Penal este neconstituțional. Conform articolului, dacă procurorii aduceau probe noi cursul prescripției putea fi întrerupt. Pe 25 octombrie 2022, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia CCR privind prescripţia se aplică retroactiv.
Se pare că firma afaceristului ar fi fost contactată de Primăria comunei Ceru Băcăinţi, cea mai săracă administrație locală din Alba, pentru reabilitarea instalaţiei de căldură a şcolii din comună, în anul 2013, conform rechizitoriului. Atât în contractul întocmit între cei doi, cât şi în situaţia de lucrări din data de 13 aprilie 2013, era specificat că firma a montat trei pompe noi. Însă firma montase două pompe care făceau parte din vechea instalaţie de încălzire a şcolii şi o pompă nouă de o calitate inferioră faţă de cele trecute în contract şi în situaţia de lucrări.
Omul de afaceri, fiind recidivist, a primit închisoare cu executare, deși nici măcar nu își recunoscuse faptele de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Însă în apel u fost aplicate deciziile CCR și bărbatul a scăpat de condamnare. Administraţia din comuna Ceru Băcăinţi, unde locuiesc doar 250 de locuitori, este una dintre cele mai sărace din ţară. Şcoala generală a fost desfiinţată începând cu anul şcolar 2018-2019, elevii din comună fiind arondaţi la unitatea şcolară din Blandiana.