Un mic pumnal inscripționat cu simboluri runice vechi de aproape 2.000 de ani a fost descoperit de arheologii din Danemarca, anunță un muzeu din orașul Odense, descriind descoperirea drept semnificativă pentru înțelegerea istoriei umane a regiunii, scrie Agerpres.
Museum Odense a indicat luni, 22 ianuarie, că inscripţia este „complet unică” şi poate fi datată în jurul anului 150.
Rune din aceeași perioadă au mai fost descoperite doar o singură dată, în 1865, la situl Vimose, aflat la vest de Odense.
„Runele de pe pumnal aparţin celei mai vechi scrieri runice cunoscute şi, prin urmare, noua descoperire este o parte foarte importantă a înţelegerii şi interpretării celei mai vechi utilizări a scrisului în Danemarca şi în regiunea nordică”, a precizat muzeul într-un comunicat.
Scrierea unică ar fi fost folosită de triburile germanice și este cea mai veche formă de scriere din Scandinavia. Ea a fost folosită pe scară largă de la început de-a lungul Epocii Vikinge până la sfârșitul Evului Mediu.
Arheologii au descoperit pumnalul sub rămășițele unei urne într-un mic sit funerar la est de Odense. Cuvântul „hirila” era gravat pe lamă, însemnând „sabie mică” în limba nordică.
Din 2 februarie, cuţitul va fi expus într-o expoziţie specială la Muzeul Montergarden din Odense.