INS: Turiștii nerezidenți ajunși în România au cheltuit 190,4 milioane de lei în trimestrul 3 al anului

Publicat: 16 12. 2020, 10:40
Foto: Yousel Alfuhigi (Unsplash.com)

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, turiștii nerezidenți cazaţi în structurile de cazare turistică în România (95.000 la număr), au cheltuit 190,4 milioane de lei în trimestrul 3 al anului.

Cheltuielile turiștilor nerezidenți în România, în trimestrul 3 al anului

Astfel, în perioada menţionată, turiştii nerezidenţi sosiţi în România au cheltuit, în medie, 2.005 lei/persoană.

Potrivit datelor INS, afacerile au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut în România de către 59,8% dintre turiştii nerezidenţi în trimestrul trei din 2020, cheltuielile acestora reprezentând 60,3% din total.

Totodată, 40,2% dintre turiştii nerezidenţi ajunși în România au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (60%) şi pentru vizitarea prietenilor şi rudelor (16,6%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (54,2%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (85,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,1%.

52,8% din totalul cheltuielilor pentru cumpărături au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 25,5% cadourilor şi suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 58,2% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 38,7% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 41,3% şi-au organizat singuri sejurul, iar 34,5% prin agenţii de turism. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 67,5% din turişti, în timp ce 26,4% au utilizat autoturisme proprii, 4,3% autocare şi autobuze, iar 1,8% au sosit cu alte mijloace de transport.

România, cea mai mare scădere a sosirilor turistice din Europa

În luna iulie a acestui an, România a înregistrat cea mai mare scădere a sosirilor de turişti străini din Uniunea Europeană (UE), înregistrând o diminuare de 90% a nopţilor petrecute de străini în unităţile de cazare, față de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Eurostat.

În ciuda pandemiei de coronavirus, multe dintre ţările europene au continuat să se promoveze ca destinaţii turistice, abordând diverse strategii de promovare.

Astfel, Bulgaria, o destinaţie populară în rândul turiştilor români, a primit din România cei mai mulţi turişti străini. Mai exact, dintr-un total de circa 450.000 de turişti străini sosiţi pe litoralul bulgăresc în sezonul estival din această vară, circa 40% au fost români.

Sosirile în structurile de primire turistică au scăzut cu aproape 40% în luna septembrie

Amintim că în luna septembrie 2020, numărul sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică s-a situat la 794.500, în scădere cu 39,5% faţă de cel din luna septembrie a anului trecut, turiştii străini reprezentând 4,1%.

Cât despre sosirile turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa, 86,3% din total turişti străini, marea majoritate fiind din ţările aparţinând Uniunii Europene (UE), potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în luna septembrie 2020 au însumat 1,912 milioane, în scădere cu 36,9% faţă de cele din luna septembrie 2019.

Astfel că, din numărul total de înnoptări, în luna septembrie 2020, înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 96,2%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 3,8%. În ceea ce priveşte înnoptările turiştilor străini în structurile de primire turistică, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa, respectiv 85,1% din total turişti străini, marea majoritate fiind din ţările aparţinând Uniunii Europene.

Durata medie a şederii în această lună a fost de 2,4 zile la turiştii români şi de 2,2 zile la turiştii străini.