Cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) spulberă mitul potrivit căruia jumătate din populația aptă pentru muncă nu lucrează, preferând să se întrețină doar din ajutoarele sociale oferite de stat.
În realitate, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul II al anului 2018, de 65,5%, în creștere faţă de trimestrul anterior cu 2,4 puncte procentuale, potrivit unui comunicat al INS.
Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (74,1% faţă de 56,7% la femei) şi la persoanele din mediul urban (65,9% faţă de 65,0% în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 25.6%.
Rata şomajului în trimestrul II 2018 a fost de 4,1%, în scădere cu 0,6 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul anterior.
Un reportaj realizat de PRO TV a stârnit reacții virulente, după ce s-a sugerat că majoritatea românilor refuză să muncească și că trăiesc din ajutoare sociale și alocații. Intitulat “Românii care stau degeaba. Din ajutoare sociale și alocații iau cât ar lua dacă ar munci cu ziua”, materialul susține că 4,3 milioane de români sunt inactivi.