Înotul în mare sau în piscină nu reprezintă un pericol de infectare cu noul coronavirus. Părerea specialiștilor cu privire la transmiterea COVDI-19

Înotul în mare sau în piscină nu reprezintă un pericol de infectare cu noul coronavirus. Părerea specialiștilor cu privire la transmiterea COVDI-19
FOTO: Pixabay.com

Vești bune pentru înotătorii și pasionații de sporturi acvatice din România, dar și pentru doritorii de relaxare la piscină. Experții de la Centrul de Control și Prevenire a Bolilor din SUA anunță că scăldatul în apa cu clor nu reprezintă un pericol și o modalitate de infectare cu noul coronavirus.

Odată cu măsurile de relaxare, dar și cu venire verii, tot mai mulți oameni sunt curioși în ce măsură vor putea merge la mare sau la piscină și mai ales care este posbilitate de infectare cu COVID-19 din apa în care vor înnota.

Pentru moment, s-au redeschis saloanele de înfrumusețare, cetățenii pot participa în anumite condiții la slujbele din biserică, iar evenimentele de familie se pot organiza cu un număr maxim de 16 persoane. Măsurile de relxare și revenirea treptată la normalitate urmează să aducă și redeschiderea teraselor în România, începând cu data de 1 iunie, însă prin repsectarea anumitor reguli de siguranță și distanțare socială.

Cât despre înotul în piscină sau în apa sărată și zilele de relaxare la malul mării, specialiștii din SUA avertizează că nu ar exista un pericol dovedit de transmitere a noului coronavirus în apa cu clor din piscină și nici prin apa de ocean sau mare, care este destul de sărată, informează New York Post. Oamenii vor însă nevoiți să fie atenți la plaja pe care merg și la șezlongurile pe care se vor așeza la mulu mării sau pe marginea piscinei.

Infectarea cu noul coronavirus în apa din piscină, posibilă sau nu

Specialiștii din SUA anunță că nu există studii care să ateste un posibil pericol de infectare cu COVID-19 în apa din piscină. Clorul folosit pentru curățarea apei este fatal pentru virus. „Cantitatea medie de clor folosită în curățarea și dezinfectarea apei din piscină este suficient d emare încât să ucidă virusul”, explică Roberta Lavin, profesor de medicină la University of Tennessee.

Mai mult decât atât, în mod similar, oamenii de știință spun că este foarte puțin probabil ca virusul să se poată transmite prin apa din mări sau lacuri.

Înotul în mare și infectarea cu COVID-19

Apa mărilor este la rândul său un mediu cu un risc scăzut de transmitere a noului coronavirus. În acest caz, speciliștii anunță că dat fiind faptul că virusul de dizolvă în apă, șansele de infectare sunt reduse.

„Nu există date care să arate că apa de mare are vreun efect asupra virusului. Cel mai probabil că efectul este lent şi marginal. Însă, dat fiind faptul că virusul va fi mult diluat în apă, nu cred că există un pericol real ca virusul să fie luat ‘din apă’. Mult mai serios este riscul să fie luat din aer, de la cineva”, a explicat Mihnea Boștină, usolog la Universitatea Otago din Noua Zeeleandă, relatează Adevărul.

Variantă este susținută și de către directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, Adrian Bâlbă, care povestește că „în apele sărate virusul, teoretic, poate supravieţui, mai ales dacă salinitatea nu este foarte ridicată, precum apa din Marea Neagră. Apa sărată, diluţia corespunzătoare apelor libere, nu asigură o suficientă cantitate virală care să fie şi infecţioasă şi din acest motiv este extrem de improbabil să se transmită”, potrivit sursei citate anterior.

Respectarea măsurilor de distanțare socială

Specialiștii veritează însă că este important ca oamenii să respecte în continuare măsurile de distanțare socială. Astfel, Bâlbă recomandă turiștilor să păstreze o distanță de unu până la doi metri între ei atunci când înoată în mare.

Mai mult decât atât, Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi preşedinte al Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila a explicat în trecut, într-un interviu pentru Digi24.ro, că înotul în apa cu clor este sigur, însă aceasta trebuie dezinfectată corespunzător și mai ales oamenii ar fi bine să păstreze totuși o distanță între ei. „Dacă sunt prea multe persoane în piscină şi contactul este prea apropiat, există posibilitatea contaminării, pentru că atunci când înoţi mai sunt secreţii, mai şi expectorezi câteodată, iar masca nu se poate folosi. Nu este exclus însă să se inventeze un tip special de mască pentru înot.”

Riscul contaminării, mai mare pe uscat

Dacă în apa sărată sunt șanse mici de infectare cu noul coronavirus, iar în apa cu clor din piscină acestea ar fi chiar inexistente, pericolul se află la mal, pe uscat.

Potrivit The New York Post, speciliștii recomanda dezinfectarea riguroasă a șezlongurilor, pernelor și balustradelor de pe plajă sunt dezinfectate în mod constant. Acest lucru ar putea fi valabil și pentru suportul umbrelelor de plajă și al meselor de cafea. Încercați astfel să evitați orice risc de infectare cu noul coronavirus la plajă sau la piscină.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`