Inginer specializat în cutremure: „Domeniul construcțiilor este cel mai corupt. Este foarte greu să îi controlezi pe cei implicați” (VIDEO)

Inginer specializat în cutremure: Domeniul construcțiilor este cel mai corupt. Este foarte greu să îi controlezi pe cei implicați (VIDEO)

Matei Sumbasacu, inginer specializat în cutremure a declarat luni în emisiunea News Pass că domeniul construcțiilor rămâne cel mai corupt. Acesta a precizat că sunt implicate foarte multe entități și controlul calității este foarte greu de realizat:

Problemele semnalate de specialiști în domeniul construcțiilor

„Domeniul construcțiilor este cel mai corupt domeniu din lume, oriunde am privi acest domeniu, pentru că în construcții proiectele implică foarte multe activități, foarte multe entități și sunt foarte greu de controlat în ceea ce privește asigurarea calității”.

La rândul său, Mihai Mereuță, președinte Liga Habitat, a precizat că primăriile au instrumente pentru a interveni și consolida clădirile cu risc seismic:

„În final avem și disciplina în construcții în cadrul primăriilor. De asemenea, nu ne-a oprit nimeni să facem o informare și să pregătim asociațiile de proprietari. Au instrumentul ordonanței prezidențiale, în instanță se obține imediat accesul în orice spațiu pentru a fi consolidat. Cred că dacă ai făcut comunicare, dacă le arați oamenilor…mi s-au prezentat proiecte care au stat șapte ani cu instalații desfăcute, cu firme care an după alta care dădeau faliment. În centru, mai ales în București sunt oameni foarte în vârstă, este foarte greu de convins”.

Primarul general al Capitalei a declarat luni referitor la un posibil cutremur devastator în România, că foarte multe clădiri din țara noastră și cu precădere din București au probleme privind legalitatea la autorizare:

„Avem două componente: una e de legalitate la autorizare, a doua este de verificare a structurii de rezistență. Am urmărit-o în detaliu pe prima de 15 ani cel puțin. Gradul de nelegalitate în construcții, în România și în București este extrem de mare. De vină sunt primăriile care emit și cele două organisme ale statului care ar trebui să controleze, Inspectoratul de Stat în Construcții și Parchetul”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`