Exercițiul “SEISM 2018” s-a încheiat după cinci zile în care autoritățile au simulat producerea unui cutremur cu magnitudinea de 7,5.
Potrivit scenariului exercițiilor SEISM 2018/ EU-ModEX, evaluarea din cea de-a cincea zi arătă că în urma seismului din 13 octombrie a.c., care a fost urmat de două replici puternice, și-au pierdut viața cel puțin 4.587 persoane, iar 8.585 au fost rănite. (Detalii AICI)
În același context, Directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a spus că autoritățile pot fi anunțate cu 25 de secunde înainte.
‘În cazul unui cutremur, noi avem rol de informare privind parametrii cutremurului în timp real. Practic, putem anunţa autorităţile cu 25 de secunde înainte de a veni unda puternică în Bucureşti, după aceea se primesc parametrii cutremurului, cum a fost şi cel din scenariu, de 7,5 grade la adâncimea de 140 de kilometri.
Noi putem estima care a fost distribuţia intensităţior în teritoriu, faţă de zona epicentrală, astfel încât, în funcţie de intensitate, putem estima pagubele la clădirile civile.
Zona Vrancea este cea mai afectată privind felul de percepţie al cutremururelor şi intensitatea la nivel de localităţi. După aceea se distribuie către Buzău, către nord (…)
Dacă cutremurul ar fi noaptea, toată populaţia s-ar găsi în clădirile rezidenţiale şi atunci numărul victimelor ar fi mult mai mare faţă de situaţia când cutremurul s-ar produce ziua şi toată lumea ar fi la serviciu. După cum ştiţi, şcolile sau instituţiile publice sunt construite la un nivel de intensitate ridicat faţă de clădirile rezidenţiale.
Pe partea de prevenţie, ar fi bine să se pună accentul privind cum ne comportăm la cutremur. Să nu ieşim din clădire când simţim cutremurul, să căutăm locul cel mai sigur din locuinţa noastră”, a precizat specialistul”, a declarat specialistul la Antena 3.