Există riscul să te infectezi cu noul coronavirus la piscină? Iată ce spune profesorul Alexandru Rafila

Există riscul să te infectezi cu noul coronavirus la piscină? Iată ce spune profesorul Alexandru Rafila
FOTO: Pixabay.com

Înotul este unul dintre cele mai sănătoase sporturi, iar venirea sezonului cald ar fi adus, în mod nornal, sute de oameni la piscină. În contextul pandemiei însă, este normal ca oamenii să se gândescă la riscurile în fața cărora s-ar putea expune sau nu, în timpul unei vizie la bazin și care este riscul ca o persoană se infecteze cu noul coronavirus.

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președintele Societății de Microbiologie a explicat pe larg în ce condiții ar putea exista riscul de infectare cu SARS-CoV-2 de la piscină, la Digi24.

Înotul în apa cu clor

Profesorul Alexandru Rafila a explicat că înotul în apa cu clor este, în principiu, sigur pentru că apa este dezinfectată. Depinde foarte mult însă de cât de aglomerate sunt acestea și mai ales de numărul persoanelor care se află în apă.

În cazul în care sunt prea multe persoane într-o piscină, iar contactul este prea apropiat ar putea exista posibilitatea infectării, mai ales pentru că atunci când oamenii înoată se pot elimina secreții, iar uneori poți expectora. Un dezavantaj îl reprezintă faptul că masca nu poate fi folosită, însă profesorul Rafila spune că nu ar fi exclus ca în viitor să apară și un tip de mască rezistentă la apă.

„Dacă îl faci în apă cu clor, dacă apa este dezinfectată înotul este sigur în principiu, dar acum depinde cât de mare este densitatea de oameni într-o piscină. Dacă sunt prea multe persoane și contactul este apropiat, știți când înoți mai și expectorezi câteodată și atunci, având în vedere că nu se poate înota cu mască, dar acestea sunt tipuri de activități care trebuie foarte bine gândite”, a explicat profesorul Alexandru Rafila.

Activitățile din sălile se sport

Sălile de sport și fitness sunt un alt loc frecventat de către români, iar aici activitatea a fost întreruptă pe timpul stării de urgență. Reluarea activității în sălile de sport s-ar putea realiza, la un moment dat, prin îndeplinirea anumitor condiții de distanțare socială.

Discutând despre măsruile de relaxare, Alexandru Rafila a ajuns și la subiectul sălilor de sport, care se pare că ar putea fi deschise, pentru că aparatele sunt distanțate și se pot dezinfecta după fiecare utilizare, condiția cea mai mare ar fi însă ca locațiile să nu se aglomereze și un numpr limitat de persoane să intre în același timp în sălile de sport. „Aparatele în general sunt distanțare, se pot dezinfecta după utilizare și cred ca aparatele dintr-o sală de sport, la un moment dat pot fi utilizate, tot așa cu condiția să nu intre prea multă lume în același timp într-o astfel de unitate.”, a adăugat Președintele Societății de Microbiologie.

Sporturile de echipă, fără spectatori

Sporturile de echipă vor putea fi reluate, însă fără spectatori și ar trebui să fie necesară respectarea anumitor condiții, inclusiv pentru realizarea cantonamentelor. Spre exemplu, profesorul Alexandru Rafila a expliat faptul că dacă echipele stau în cantonament două săptămâni iar meciul are loc ulterior, ar însemna că niciun sportiv nu este bolnav, cele două săptămâni fiind asemănătoare unei carantine.

„Cred că și sporturile de echipă, la un moment dat, vor putea fi reluate, inclusiv cantonamentele. Spre xemplu, dacă o echipă stă în cantonament două săptămâni și are un meci ulterior, înseamnă că niciunul nu este bolnav, pentru că în cele două săptămâni sunt ca un soi de carnatină. O să fie mai greu să aduci spectatorii, iar sporturile de echipă fără spectatori sunt un surogat care probabil nu va avea succes pe termen lung și probabil că trebuie găsită și aici o soluție. În general, evitarea aglomerației o să fie cheia de boltă și dacă discutăm de transporturi, și dacă discutăm de activități sportive. Implicit, cred că o să crească foarte mult costurile acestor tipuri de activități, inclusiv ale transportului aerian” a explicat profesorul Alexandru Rafila, la Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`