Inelele copacilor arată că anul trecut a fost cea mai fierbinte vară din ultimii 2.000 de ani, din istoria emisferei nordice

Inelele copacilor arată că anul trecut a fost cea mai fierbinte vară din ultimii 2.000 de ani, din istoria emisferei nordice
sursă foto: captură YT

Vara anului 2023 a fost cea mai fierbinte din emisfera nordică din ultimii 2.000 de ani, a constatat un nou studiu. Când temperaturile au crescut anul trecut, numeroase agenții meteorologice au spus că a fost cea mai caldă lună, vară și an înregistrate.

Până acum temperaturile anuale nu erau calculate cu ajutorul inelelor copacilor

Dar acele înregistrări făceau referire doar la cele începând cu anul 1850, în cel mai bun caz, deoarece se bazează pe termometre. Acum, oamenii de știință se pot întoarce la anul 1 al calendarului occidental modern, când Biblia spune că Isus Hristos ar fi umblat pe Pământ, dar nu au găsit vară nordică mai caldă decât cea de anul trecut.

Un studiu publicat marți în revista Nature folosește o metodă bine stabilită și o înregistrare a peste 10.000 de inele de copaci pentru a calcula temperaturile de vară pentru fiecare an începând cu anul 1, potrivit APF.

Niciun an nici măcar n-a ajuns aproape de căldura mare din vara trecută, a declarat autorul principal, Jan Esper, geograf climatic la Colegiul de Cercetare Gutenberg din Germania.

25 de veri din ultimii 28 de ani au fost mai calde decât era o vară medievală

Înainte ca oamenii să înceapă să pompeze în atmosferă gaze care captează căldura prin arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale, cel mai fierbinte an a fost anul 246, a spus Esper.

Acesta a fost începutul perioadei medievale a istoriei, când împăratul roman Filip Arabul a luptat cu germanii de-a lungul fluviului Dunărea.
Lucrarea lui Esper a arătat că în emisfera nordică, vara lui 2023 a fost cu 2,1 grade Fahrenheit (1,2 grade Celsius) mai caldă decât vara lui 246.

De fapt, 25 de veri din ultimii 28 de ani au fost mai calde decât vara medievală timpurie, spune Max Torbenson, coautor al studiului.
„Asta ne dă o idee despre cât de extrem de caldă a fost vara din 2023”, a spus Esper pentru The Associated Press.

Echipa de cercetare a folosit mii de copaci din 15 locuri diferite din emisfera nordică, la nord de tropice, unde existau suficiente date pentru a obține datele din anul 1, a spus Esper.

Nu au existat destule date despre arbori în emisfera sudică pentru a fi publicate, dar rarele date descoperite au arătat ceva similar, a spus el.
Oamenii de știință se uită la inelele de creștere anuală a copacilor și „le putem potrivi aproape ca pe un puzzle, astfel încât să putem atribui date anuale fiecărui inel”, a spus Torbenson.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)