Industria jocurilor de noroc trage un semnal de alarmă: sălile de jocuri de noroc au cel mai mic risc epidemiologic și generează cele mai mari venituri la buget

Publicat: 07 10. 2020, 15:47

ROMSLOT – Asociația Organizatorilor de Sloturi din România critică decizia autorităților de închidere a sălilor de jocuri de noroc din București și alte municipii. Decizia pripită nu aduce niciun beneficiu real în combaterea epidemiei Covid-19 în contextul în care nu există nici măcar un singur focar sau caz de client infectat în sălile de jocuri de noroc.

Autoritățile medicale (Direcțiile de Sănătate Publică) au admis în toate discuțiile purtate cu industria de slot machines că sălile de jocuri de noroc reprezintă cel mai scăzut risc epidemiologic din toate activitățile care se desfășoară în spații închise. Spre deosebire de alte sectoare, clienții din sălile de jocuri de noroc sunt obligați să poarte măști pe întreaga durată a șederii, sălile de jocuri de noroc au dimensiuni de ordinul sutelor de metri pătrați – astfel încât distanțarea socială se respectă cu ușurință, iar spațiile sunt dispuse cu camere video de supraveghere care pot ajuta în efectuarea unor anchete epidemiologice și verificarea faptului că respectăm toate regulile. Astfel, din punct de vedere epidemiologic, măsurile luate de autorități nu au sens.

Din punct de vedere financiar, închiderea sălilor de jocuri de noroc va avea repercusiuni majore asupra bugetului de stat. În momentul în care suntem lăsați să funcționăm, sălile de jocuri generează taxe și impozite zilnice de 2 milioane de euro. Industria jocurilor de noroc asigură 45.000 de locuri de muncă și este un important plătitor de salarii, taxe și impozite, cu taxe directe și indirecte de 600 milioane euro plătite anual la bugetul de stat și un grad de colectare de peste 99%. În momentul în care sălile de jocuri sunt închise, șomajul acestor angajați reprezintă o cheltuială pentru statul român de peste 1,5 milioane de euro.

Noi restricții în București, anunțate de prefect

Noi măsuri anti-covid-19 în București, anunțate de prefectul Gheorghe Cojanu, miercuri, 7 octombrie 2020. După restaurante și cafenele, se închid și cazinourile, barurile și discotecile dinCapitală.

„Au fost adoptate 3 hotărâri. Una dintre ele este completatoare, a doua este modificatoare, iar a treia independentăfațăde sedința de ieri.

Prima era referitoare la interzicerea activității în restaurante și cafenele. Am constatat căbarurile și discotecile nu erau menționate. Rata de propagare este mai mare în baruri și discoteci (….) Activitatea operatorilor economici care desfășoarăactivități în baruri și discotecinu este permisă.

În ceea ce privește purtarea măștii pe o rază de100 de metri de unitățile de învățământ… Distanța este prea mare, Comitetul Municipal a hotărât ca această distanță să fie micșorată la 50 de metri.

La propunerea a doi membri din Comitet, au supus atenției interzicerea jocurilor de noroc și a cazinourilor pe raza Municipiului București. S-a emis aceastăpropunere cu amendamentul cănu sunt interzise cu excepția pariurilor și loteriilor unde se elibereazăbilet (…) Sunt interzise toate sălile de jocuri, cu excepția celor încare se eliberează bilet”, adeclarat prefectul Bucureștiului.