Industria jocurilor de noroc, reacție la propunerile Guvernului de taxare: „Mai bine taxe mai mari pentru noi, operatorii, decât pentru jucători”

Publicat: 07 07. 2022, 17:24
Foto: Pixabay

Sectorul jocurilor de noroc reacționează la propunerile Guvernului de taxare a industriei, cuprinse într-un proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea Codului Fiscal. Într-o adresă către autorități, trei asociații de profil – Rombet, Romanian Bookmakers și Romslot – pledează pentru o taxare echilibrată, în care povara fiscală să nu fie mutată către jucători. De asemenea, acestea insistă ca regulile să nu mai fie schimbate în timpul jocului, principiul predictibilității fiind stipulat chiar în actualul Cod Fiscal. Operatorii mai avertizează că deciziile greșite pot încuraja piața neagră.

Sectorul jocurilor de noroc, amintesc operatorii, asigură 45.000 de locuri de muncă și contribuie anual cu aproape 600 milioane euro plătite la bugetul de stat.

Industria jocurilor de noroc, reacție la propunerile de taxare avansate de Guvern

„Cel mai important aspect ține de dorința industriei de a rămâne consecventă principiului de a nu muta sarcina fiscală către consumator. Doar așa poate fi asigurat în continuare un grad de colectare de peste 98%. În caz contrar, va fi păgubos pentru toată lumea, iar măsura nu face decât să încurajeze piața neagră”, susțin operatorii.

Aceștia explică faptul că în 85% dintre statele UE jucătorii nu sunt impozitați deloc sau sunt, dar limitat (anumite tipuri de jocuri sau doar pentru jucătorii profesioniști).

Un alt argument invocat ține de situația din Croația unde, după numai trei ani de la impozitarea jucătorilor, a luat avânt piața neagră a jocurilor de noroc.

De asemenea, cele trei asociații amintesc de promisiunea guvernanților de a nu mări taxele anul acesta, „angajament reiterat chiar în aceste zile de președintele Klaus Iohannis”.

Industria jocurilor de noroc amintește Guvernului de principiul predictibilității

De asemenea, acestea atrag atenția că e stipulat chiar în Codul Fiscalfaptul că regulile nu se pot schimba în timpul jocului. Potrivit dispozițiilor din Legea nr. 227/2015 (art. 3, litera e) privind Codul fiscal este statuat principiul predictibilității impunerii.

„Cu alte cuvinte, este obligatorie stabilitatea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor obligatorii pentru o perioadă de timp de cel puţin un an, perioadă în care nu pot interveni modificări în sensul majorării sau introducerii de noi impozite, taxe şi contribuţii obligatorii”, transmite industria.

Operatorii mai susțin că implementarea noilor prevederi implică modificări de esență ale sistemelor tehnice la nivelul organizatorilor, modificări ce nu pot fi realizate până la 1 august când, potrivit proiectului de OUG, ar trebui să intre în vigoare noul sistem de taxare. Prin urmare, operatorii solicită măcar o prorogare a intrării în vigoare pnă la 1 ianuarie 2023.