Un popular îndulcitor artificial, utilizat ca înlocuitor al zahărului în multe produse cu conținut scăzut de calorii, poate crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral, spun medicii.
Încercarea de a înlocui zahărul cu alte substanțe din motive de sănătate și nutriționale poate avea efecte periculoase. Cei care consumă Eritritolul, un popular îndulcitor artificial, sunt mult mai dispuși la un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și deces, potrivit unui studiu publicat în Nature Medicine.
Eritritolul se găsește în multe produse, în special în cele din dieta ketogenică.
Medicii au mai declarat că au găsit o legătură între eritritol și boala aterotrombotică. Ei au analizat probe de sânge de la 1.157 de persoane care au fost supuse unei evaluări a riscului cardiovascular între 2004 și 2011.
Aceștia au ajuns la concluzia că nivelurile ridicate ale substanței au fost asociate cu evenimente cardiovasculare grave în următorii 3 ani. Multe atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale au fost fatale. Mai mult, pacienții cu cele mai ridicate niveluri de eritritol în sânge aveau un risc cu cel puțin 80% mai mare de a suferi un eveniment cardiovascular major.
Analizând mai mult de 4000 de persoane din Statele Unite și din Europa, care au fost supuse unei evaluări cardiace, cercetătorii de la Cleveland Clinic au descoperit că cei care aveau niveluri mai mari de eritritol în sânge, aveau o șansă mai ridicată de a suferi evenimente cardiace adverse.
Pentru a renunța la zahăr, medicii recomandă îndulcitorii naturali, mai exact: mierea, siropul de arțar, ștevia sud-americană, siropul de curmale sau zahărul de cocos.