Indignare în Italia după ce o turistă din Florența a fost fotografiată mimând gesturi lascive cu o statuie a lui Bacchus, zeul roman al vinului și al exceselor. În fotografiile – care au fost distribuite online de contul de socializare Welcome To Florence – femeia poate fi văzută și sărutând statuia în mărime naturală.
Statuia lui Bacchus e localizată lângă faimosul pod Ponte Vecchio și este o replică modernă a lucrării din secolul al XVI-lea a sculptorului Giambologna. Originalul este păstrat în muzeul Bargello din apropiere.
Fotografiile au stârnit reacții furioase din partea utilizatorilor rețelelor de socializare, unii au cerut chiar arestarea femeii. „Acesta este rezultatul anilor de încercări de a transforma Florența în Disneyland”, a spus altul.
Patrizia Asproni, președintele Confcultura, o asociație care promovează moștenirea culturală a Italiei, a declarat presei italiene că aceste „gesturi repetate de grosolănie și barbarie” au loc „pentru că fiecare se simte îndreptățit să facă ceea ce dorește, când dorește”.
Asproni a cerut aplicarea „modelului din Singapore” cu „verificări stricte, amenzi usturătoare și toleranță zero” pentru astfel de comportament.
Antonella Rinaldi, supervizorul de arheologie și arte plastice din Florența, a declarat: „Turiștii sunt bineveniți aici, dar trebuie să respecte operele noastre de artă, fie că sunt originale sau replici”. „Deși mă îndoiesc că această doamnă – pe care o condamn – chiar știe diferența”, a adăugat ea.
În 2023, aproximativ 1,5 milioane de oameni au vizitat orașul – care are o populație de doar 382.000 – între iunie și septembrie.
Localnicii se luptă de ani de zile cu afluxul uriaș de turiști, care în lunile de vară transformă străzile înguste din Florența în furnicare constante de oameni.
Așa-numitul fenomen „supraturism” a determinat mai multe orașe din întreaga lume să facă schimbări în modul în care primesc turiștii.
Luna trecută, primarul Barcelonei s-a angajat să elimine închirierile turistice pe termen scurt din oraș în termen de cinci ani.
Mai multe puncte fierbinți ale tursimului – precum Veneția sau Muntele Fuji din Japonia – au început să introducă tarife zilnice pentru a încerca să limiteze numărul.