Inculpaţii din dosarul "Steriletul" au fost achitați definitiv
Inculpații din dosarul cunoscut sub numele de ”Steriletul” au fost achitați definitiv de către Înalta Curte de Casație și Justiție, informează Mediafax. Dosarul a vizat modul în care firma unui medic chirurg din Târgu Jiu a furnizat Ministerului Sănătății sterilete la prețuri foarte mari în comparație cu cele de pe piața liberă, procurorii acuzând că achizițiile la supra-preț s-au făcut în schimbul unor șpăgi ce au fost date unor oficiali din Minister.
Virgil Remus Baciu (fost consilier personal pe probleme de control al fostului Ministru al Șănătăţii Daniela Bartoş) a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, Diana Elena Druță (medic primar la Spitalul Clinic "Dr. I. Cantacuzino" Bucureşti) a fost acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu consecinţe deosebit de grave, Cristinel Spiridon Vodislav (reprezentant legal al SC Vodimedicor SRL Târgu Jiu) a fost acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi instigare neurmată de executare la infracţiunea de mărturie mincinoasă, iar Adriana Ileana Deac (avocat în cadrul Baroului Bucureşti) a fost judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Toți au fost achitați.
"În perioada 13 decembrie 2002 – 31 ianuarie 2003, inculpaţii Baciu Remus Virgil şi Druţă Daiana – Elena, în calitate de preşedinte, respectiv membru al Comisiei de licitaţie naţională organizate de Ministerul Sănătăţii şi Familiei în anul 2002 pentru achiziţionarea de produse contraceptive, au înlesnit, cu încălcarea normelor legale, atribuirea către S.C. Vodimedicor SRL Târgu Jiu a unui contract de achiziţie publică în valoare totală de 747.723,96 RON (223.000 USD), având ca obiect achiziţia a 16.200 de sterilete tip Cooper T 380 A. Prin acest contract, Ministerul Sănătăţii şi Familiei a achiziţionat sterilete la preţul unitar de 46,15 RON, în condiţiile în care preţul de import unitar al steriletului era de 1,54 RON, iar preţul mediu unitar al produselor similare valorificate la acea dată prin reţeaua farmaceutică era de 9,06 RON. Astfel, bugetul Ministerului a fost prejudiciat cu suma de 597.116,80 RON (178.000 USD)", arăta DNA într-un comunicat, la momentul înaintării rechizitoriului către instanţa de judecată.