Deși România se numără printre țările cel mai puțin pregătite pentru valul patru al pandemiei de COVID-19, dacă ne uităm la ritmul alert al infectărilor din ultimele zile și la rata tot mai redusă de vaccinare, asta nu a împiedicat autoritățile să dea frâu liber organizării celor mai mari festivaluri de muzică în aceste zile. Este vorba despre Untold, la Cluj, și SAGA, în Capitală, desfășurate în acest weekend, unde pot participa până la 75.000 de persoane.
Nu doar că cele câteva sute de mii de persoane care vor lua parte la cele două festivaluri într-un interval de câteva zile nu sunt obligate să se vaccineze, dar programul evenimentelor se prelungește mult peste ora 2:00 noaptea. Asta deși alte evenimente de tipul nunților sau al botezurilor nu trebuie să depășească această oră. În paralel restaurantele și firmele mici sunt forțate să își restrângă activitatea după ora 2 noaptea și sunt obligate să adopte un lung șir de restricții sanitare din cauza cărora abia pot supraviețui.
Autoritățile nu au reușit să explice până acum de ce evenimente mult mai mici, cu un risc epidemiologic mai redus la care participă câteva zeci sau sute de persoane sunt blocate, însă evenimente mamut la care iau parte zeci de mii de persoane, multe dintre ele fără să fie vaccinate sunt permise, fără să existe niciun fel de măsură sanitară impusă.
Cum este posibil ca festivalurile la care pot participa peste 75.000 de persoane să cuprindă evenimente care se prelungesc cu mult peste ora 2 noaptea, deși participanții nu sunt obligați să fie vaccinați?
B1TV.RO a vorbit despre această situație cu șeful DSU, Raed Arafat, care a precizat că nu a existat o derogare specială de la lege pentru organizarea acestor festivaluri sau pentru prelungirea programului lor peste ora 2 noaptea. HOTĂRÂRE nr. 50 din 26.07.2021, nu limitează activitatea acestor evenimente după ora 2 noaptea. Cu alte cuvinte, totul se desfășoară cu girul autorităților, deși medicii și specialiștii în domeniul sanitar au atras atenția asupra pericolului epidemiologic.
Când restaurantele sau alte localuri trebuie să tragă obloanele, La marile festivaluri abia începe petrecerea. SAGA are incluse concerte care încep șa 2 sau la 3 noaptea. La fel și în cazul Untold.
Dintr-o inconștiență criminală sau din interes politic, prevederile par date cu dedicație pentru cei câțiva organizatori ai marilor festivaluri, în timp ce pentru restaurante sau firmele mici restricțiile rămân în continuare dure.
Articolul 1 (2) din HOTĂRÂREA nr. 50 din 26.07.2021 privind propunerea adoptării unor măsuri de relaxare în contextul evoluției pandemiei de COVID-19, a CNSU, prevede faptul că:
“Începând cu data de 01.08.2021, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori “.
Guvernul nu a dorit să folosească marile festivaluri pentru stimularea campaniei de vaccinare în rândul tinerilor care răspândesc cel mai mult boala în counitate, având în vedere că obligativitatea imunizării cu schema completă a fost eliminată.
La festival pot intra persoanele pentru care au trecut 10 zile de la schema completă de vaccinare, cei care prezintă un test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau test antigen, nu mai vechi de 24 de ore. De asemenea, și cei care prezintă dovada că au trecut prin boală pot intra la festival.
În ultimele trei zile, în România, au fost raportate peste 2.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar numărul persoanelor internate la ATI este în creștere.
Totodată, festivalul Untold are loc chiar îniante de începerea noului an școlar, în data de 13 septembrie. Elevii urmează să revină fizic în bănci, până când în localitatea respectică se atinge pragul de 6 infectări la mia de locuitori. Revenirea în bănci a fost privită cu skepticism de către specialiști și se așteaptă să conducă și ea la o creștere a numărului de cazuri.
România este singura țară din Europa în care se organizează un astfel de eveniment, cu un număr atât de mare de participanți. Restul țărilor evitând astfel de spectacole, tocmai pentru a nu conduce la o creștere a numărului de infectări.