ULTIMA ZI: Totul despre ceremonialul INCINERĂRII lui Andrei Gheorghe

ULTIMA ZI: Totul despre ceremonialul INCINERĂRII lui Andrei Gheorghe

Pentru Andrei Gheorghe, crematoriul Vitan-Bârzești, cel mai mare din România, este ultimul loc vizitat în această viaţă. Iată, pas cu pas, cum va decurge ceremonialul incinerării celui care a fost denumit “regele radioului”.

Cum Biserica Ortodoxă nu acceptă incinerarea, nu vor fi preoți ortodocși. Este posibil însă ca familia să aducă, așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri, preoți ortodocși răspopiți sau de alte confesiuni, pentru ca mortul să nu fie ars fără slujbă, scrie Click.

Potrivit regulamentului de funcționare a instituției, condiţiile şi personalul care asigură transportul decedatului sunt stabilite de persoana care se ocupă de incinerare.

Nimeni nu are acces în sala cuptoarelor, unde se va petrece practic arderea corpului decedatului, membrii familiei urmând să privească procedura dintr-o cameră specială. Pentru că încăperea este mică, în ea nu au acces decât foarte puține persoane, de obicei sunt acceptate maximum cinci rude. Alături se află o sală unde cei apropiați își pot lua rămas bun, forma fiind aleasă de familie.

Corpul este băgat în cuptor îmbrăcat în costum, fără cravată, dar cu o brățară albă la mână, cu datele de identificare. Pe ultimul drum el va fi dus cu liftul, din camera mortuară în ”sala aragazului”. Potrivit unor surse din crematoriu, cenușa sa va cântări în jur de 1,5 kg.

După efectuarea incinerării, cenuşa este depozitată în urna standard de la crematoriu sau în cea adusă de familie. Pentru depozitarea urnei, se poate concesiona o nişă în columbar (locul în care sunt ținute urnele cu cenușă), urmând ca anual, în baza actului de concesiune, să se achite tariful de întreţinere. Acesta este de 8 lei pe an.

Pe nișele în care sunt păstrate urnele, sunt puse plăci de marmură, sculptate cu numele celor aflate în ele. Acestea sunt fixate în şuruburi, de care atârnă iconiţe. Ca și în cimitire, unde sunt locuri de veci abandonate și la columbarul de la crematoriul bucureșten există o cameră cu urne abandonate.

Pentru o incinerare, preţul se ridică la 1.500 de lei, conform site-ului Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane din Bucureşti. Sumă în care sunt incluse depunerea la capelă și o urnă clasică neagră în care va fi depusă cenușa defunctului. Doar pentru incinerarea la Crematoriul Vitan Bârzeşti se percepe o taxă de aproape 600 de lei. Eliberarea actelor necesare incinerării mai costă 21 de lei, iar pentru eliberarea adeverinţelor se achită 10 lei. Pentru depunerea la capelă se achită 60 de lei. La firmele private de pompe funebre, costul incinerării poate ajunge la 3.500 de lei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)
18:14 - Băsescu: Lasconi e singura șansă de a avea o opoziție reală la mastodontul PSD-PNL. Dacă nu va fi opoziție, vom ajunge rapid ca pe vremea lui Năstase. Deja suntem, încă nu se vede. Dar vom ajunge ca pe vremea lui Năstase (VIDEO)
17:43 - Blocaje în trafic, după prima zăpadă abundentă din an. Șoferii au stat ore întregi în coloane. Recomandările polițiștilor
17:40 - Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară. Ei nu pot părăsi, însă, spațiul UE. Decizia e definitivă
17:32 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. Ce au spus cei doi candidați la prezidențiale despre adopția de copii de către persoane de același sex și despre lupta împotriva drogurilor. Simion: “E un elefant mare în cameră și nu e Piedone” (VIDEO)
17:14 - Băsescu: Marele patriot de serviciu George Simion apare umăr la umăr cu Peiu. Petrișor Peiu a fost consilierul lui Năstase, când acesta a făcut privatizările alea iresponsabile. Și acum ne vorbește de patriotism… (VIDEO)