Incidența de 24,48 în București. Radu Țincu: Accelerarea este una extrem de brutală și în vestul Europei, și în România / Cred că putem încet-încet, după acest val 5, să luăm în calcul și reducerea restricțiilor (VIDEO)

Publicat: 03 02. 2022, 11:30
Foto: captură B1 TV

Vârful valului 5 ar putea fi atins la jumătatea lunii februarie, a estimat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, joi, la Știrile B1 TV cu Irina Petraru. Intervenția sa a venit în contextul în care Municipiul București a ajuns la o incidență de 24,48.

România a depistat 32.671 de cazuri noi de infectare și a înregistrat 111 decese COVID-19 în 24 de ore, arată bilanțul intermediar de joi.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Radu Țincu, pe B1 TV, despre evoluția pandemiei de COVID-19

„Suntem în ascensiune și cu toții așteptăm acel platou, astfel încât să începem și scăderea numărului de cazuri, însă uitându-ne la ce s-a întâmplat în vestul Europei vedem că această accelerare este una extrem de brutală, lucru pe care îl regăsim și în România. Se anticipează că vârful poate să fie atins undeva la jumătatea lunii februarie și spre sfârșitul lunii februarie să începem și scăderea numărului de cazuri, dar depind foarte mult acest vârf și această prelungire a lui de comportamentul colectiv al populației, pentru că până la urmă virusul se transmite cu foarte mare rapiditate mai ales în zona populațională aglomerată”, a declarat medicul.

Întrebat dacă i se pare un moment oportun pentru ridicarea restricțiilor, având în vedere decizii luate de state ca Franța sau Italia, el a explicat: „Eu cred că putem lua în calcul ridicarea unor restricții, având în vedere că toate datele de până în prezent ne arată că varianta Omicron este o variantă mai blândă comparativ cu varianta Delta. De asemenea, la un asemenea impact al valului 5, cu zeci de mii de oameni îmbolnăviți în fiecare zi, vedem că presiunea pe sistemul de sănătate nu este la fel de ridicată ca în lunile de toamnă ale anului trecut”.

„De asemenea, mai vedem faptul că persoanele care dezvoltă forme grave de boală sau cele care decedează în urma îmbolnăvirii cu Omicron este mult mai mic comparativ cu cei care au suferit de îmbolnăvire cu varianta Delta. În acest context, cred că putem încet-încet, după acest val 5 extrem de intens care va duce la o creștere a imunității colective suficient de bună, să luăm în calcul și reducerea restricțiilor astfel încât să ne apropiem de o viață relativ normală”, a adăugat Radu Țincu.