Modificarea Codului Penal ar putea închide un dosar extrem de important: Avertisment dur de la Consiliul Europei
Comitetul Miniştirlor Consiliului Europei, organ ce supraveghează aplicarea deciziile CEDO, a transmis un semnal de alarmă către autorităţile române prin care avertizează modificările aduse Codului Penal ar putea închide anchetă privind existenţa de închisori secrete CIA pe teritoriul României, arată ştirileprotv.ro.
România a fost condamnată de către CEDO în cazul deschide de Abd al-Rahim al-Nashiri, deţinut aflat în închisoarea secretă din România între 2004 şi 2006, perioadă în care la diverse forme de violenţă morală şi fizică pentru care statul român trebuie să îl despăgubească cu 100.000 de euro.
CEDO a mai cerut României să obţină asigurări de la autorităţile americane că Al-Nashiri nu va fi condamnat la moarte. Această solicitare a fost reiterată joi de Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei, care cere autorităţilor de la Bucureşti ″să folosească toate mijloacele posibile pentru a obţine în această situaţie de urgenţă extremă asigurări din partea Statelor Unite că al-Nashiri nu va fi condamnat la moarte şi nici nu va expus unei negări flagrante din partea justiţiei″ americane.
De asemenea, Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei ″reaminteşte necesitatea avansării rapide a investigaţiei penale cu privire la circumstanţele în care reclamantul a fost adus în România, tratamentul la care a fost supus acolo şi apoi transferat, ceea ce implică în mod special investigarea unor posibile acte de tortură″.
În contextul acestui caz, acelaşi comitet face referire şi la revizuirea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală în România şi, amintind de opinia Comisiei de la Veneţia, estimează că această reformă ’’va afecta semnificativ eficienţa sistemului român de justiţie penală în combaterea diferitelor forme de delicte grave, inclusiv a delictelor comise cu violenţă″.
Prin urmare, Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei cere României să reconsidere recentele amendamente aduse celor două coduri, ţinând cont de exigenţele enunţate în ″Liniile directoare ale Comitetului Miniştrilor privind eradicarea impunităţii pentru încălcări grave ale drepturilor omului’’.
În final, ’’autorităţile române sunt invitate să informeze rapid Comitetul cu privire la paşii întreprinşi în vederea obţinerii asigurărilor diplomatice necesare din partea autorităţilor SUA şi să răspundă temerilor Comitetului privind eficienţa investigaţiilor penale″, precizează Comitetul Miniştrilor Consiliului Europei, menţionând că acest caz va fi rediscutat la reuniunea din martie 2019.