Destinațiile de vacanță economice sunt din ce în ce mai căutate de vizitatorii străini care închiriază proprietăți în regim hotelier, optând, astfel, pentru țări care până acum nu s-au bucurat de prea mare căutare, potrivit unei analize Kathimerini, citată de Rador.
În acest context, conform celei mai recente analize lunare a AirDNA (www.airdna.co), Albania este un exemplu tipic. În 2023, cererea pentru închirieri de locuințe în regim hotelier (pe baza numărului de nopți) a înregistrat o creștere anuală cu 59%, depășind nivelul similar din 2019 cu un impresionant 149%. Performanța Albaniei a fost cea mai ridicată din Europa, scrie G4media.
De asemenea, și Kosovo s-a remarcat în 2023, înregistrând o creștere cu 33% a cererii, în timp ce față de 2019, numărul nopților de cazare a fost cu 114% mai mare anul trecut.
În aceeași situație este și România, care a înregistrat o creștere cu 20% față de 2022 și cu 40% față de 2019.
Turiștii străini au mai multe motive pentru care aleg țările balcanice.
Acestea oferă peisaje frumoase, o moștenire culturală bogată și obiective istorice care merită vizitate.
Totodată, spre deosebire de alte regiuni, mai ales din sudul Europei, în lunile de vară, acestea oferă avantajul de a fi ferite de aglomerația provocată de miile de turişti.
Pe de altă parte, este vorba și de costuri. Destinațiile populare au dezavantajul costurilor de cazare mult mai mari. Potrivit datelor AirDNA, prețul mediu pe noapte într-o propietate închiriată în regim hotelier în Moldova în 2023 nu a depășit 46 de euro, iar în Kosovo 50 de euro. În Albania, o noapte de cazare a costat în medie doar 56 de euro anul trecut, iar în România – 80 de euro. Astfel de prețuri accesibile, sub 100 de euro, reprezintă un criteriu important pentru tot mai mulți vizitatori străini, mai ales în situația actuală.