De luni, intrăm în Postul Paştelui, care este și cel mai lung al anului. Durează 40 de zile, plus Săptămâna Patimilor. Urmează, așadar, şapte săptămâni aspre în care oamenii trebuie să apeleze la alternative la mâncarea de dulce.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
În timp ce unii sărbătoresc lăsatul secului, alţii au dat iama în magazine să se pregătească de Postul Mare. Din 19 februarie până pe 8 aprilie, credincioşii care ţin post nu vor mai avea voie să mânânce niciun fel de carne, dar nici alte produse de origine vegetală precum ouăle, laptele sau brânza.
Deşi oamenii spun că mânâncă mai sănătos fără carne şi produsele vegetale pot fi periculoase. Specialiştii îi sfătuiesc pe cei ce vor să ţină post să citească cu atenţie etichetele produselor, multe conţinând aditivi sau coloranţi dăunători.
”Monoglutamatul de sodiu cunoscut şi ca gustul care ucide provocă afecţiuni neurovegetative grave cum ar fi boala parkinson, alhzeimer, de asemenea unii producători folosesc propenglicul E1220, un aditiv alimentar neurotoxic, cardio toxic care atenţie se mai foloseşte şi ca antigel în radiatoarele motoarelor”, a declarat Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.
Şi cei ce vor să înlocuiască carnea cu produsele de soia trebuie să citească cu grijă eticheta.
”La produsele pe bază de soia acea branză vegetală să fim atenţi ca în compoziţia lor să nu existe clorură de calciu. Clorura de calciu nu este altceva decât acea soluţie de dezgheţare a drumurilor”, a mai spus Costel Stanciu.
Şi magazinele s-au pregătit de perioada de post şi au încercat să aducă tot mai multe opţiuni pentru cei ce vor să renunţe la carne.
În Postul Paștelui nu sunt decât două zile de dezlegare la peşte: 25 martie când se sărbătoreşte BunaVestire şi 1 aprilie, duminca de Florii.