Începe plata sumelor restante pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Cum se pot recupera banii

Începe plata sumelor restante pentru găzduirea refugiaților ucraineni. Cum se pot recupera banii
Foto: Inquam Photos / Casian Mitu

De vineri începe plata sumelor pentru acoperirea cheltuielilor restante cu hrana şi cazarea cetăţenilor ucraineni, aferente lunilor ianuarie, februarie şi martie. Potrivit IGSU, fondurile alocate fiind de 585 milioane lei.

Începe plata sumelor pentru acoperirea cheltuielilor restante cu hrana şi cazarea cetăţenilor ucraineni

Sumele aferente celor 3 luni vor fi repartizate integral Inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţe/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov şi mai departe fiecărei primării, până la mijlocul săptămânii viitoare, pentru a fi virate beneficiarilor.

Sumele necesare intră astăzi în contul IGSU, după ce Ministerul Afacerilor Interne a depus în regim de urgenţă toate diligenţele pentru majorarea bugetului IGSU, având în vedere măsurile aprobate în şedinţa de Guvern din data de 10 mai”, a informat IGSU.

În această lună, Ministerul de Interne a semnat, în calitate de beneficiar, contractul de finanţare cu titlul „Solidari pentru Ucraina”, care va permite compensarea unei părţi din cheltuielile efectuate în continuare de statul român pentru acoperirea nevoilor de bază imediate şi sprijinirea refugiaţilor. Proiectul are o valoare totală de 585.307.121 lei şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, Axa Prioritară CARE – Măsuri imediate pentru acordarea de sprijin cetăţenilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina.

Banii vin cu întârziere

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că banii românilor care cazează refugiați ucraineni vor fi decontați cu întârziere și că situația plăților restante din ultimele luni va fi clarificat curând.

Oficialul susține că suma decontărilor a ajuns deja la o jumătate de miliard de euro, sprijinul ucrainenilor reprezentând un efort substanțial, pentru care e nevoie de resurse la care se lucrează în acest moment.

Ca o soluție a deficitului financiar, Guvernul propune un nou cadru normativ care să consolideze modul în care România sprijină refugiații din Ucraina.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, pe teritoriul României au ajuns aproximativ patru milioane de oameni, dintre care 110.000 au ales să rămână aici.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`