Începe noul an şcolar. Clopoţelul sună luni pentru trei milioane de elevi şi preşcolari. Cu flori în mână şi ghiozdanul plin cu amintiri din vacanţă, micuții păşesc, unii sfioşi, alţii hotărâţi, în clase. Încep un nou capitol, cu emoţii pentru ei, dar şi pentru părinţi. Cei mai mici, aflați pentru prima dată într-o școală, trăiesc intens fiecare moment. Şcolarii sunt încurajaţi de pe margine de părinţi, încărcaţi cu emoţie dar şi cu griji. Urmează un drum lung pentru copiii lor, la fel cum a fost şi cel spre festivitatea de deschidere. Odată cu începutul anului şcolar, traficul redevine un coşmar în Bucureşti.
Începe noul an şcolar: Multe unități de învățământ din ţară nu au încă autorizaţie de funcţionare
#DIRECT_ONE_a5y28d#
Circulaţia sufocantă nu este nici pe departe singura care dă bătăi de cap. Multe instituții de învățământ sunt fie în șantier, fie nu au autorizații.
Zeci de şcoli nu au aviz ISU, manualele s-au transformat în compendii sau abordează platitudini. Exemplul manualului de sport este grăitor. Şi, bineînţeles, nimic nu se poate rezolva fără mulţi bani. Numai în judeţul Constanţa, 20 de școli vor funcționa și în acest an fără autorizație sanitară.
Şcoala din satul Vrăniuţ, din judeţul Caraş-Severin oferă şcolarilor condiţii greu de imaginat. Igrasia, gândacii care mişună în clase sau tencuiala care cade de pe pereţii găuriţi întregesc un peisaj jalnic, care dă fiori. Toaletele sunt construite acum 60 de ani și sunt în fundul curții. Ca să ajungi acolo, trebuie să mergi prin iarba ce nu a mai fost cosită de câteva luni. Mai grav este faptul că în curtea școlii în care învață cei 30 de copii, este şi o fostă fântâna de la care a mai rămas doar puțul adânc de 30 de metri. Acesta are deschiderea la nivelul solului și este acoperit cu o dală din ciment pe care chiar şi un copil de grădiniță poate să o ridice.
Multe şcoli din ţară nu au încă autorizaţie de funcţionare, sunt clădiri nereabilitate sau unităţi cu mobilier învechit.
De asemenea, multe şcoli din mediul rural nu au au apă curentă şi nici avizul pentru securitatea la incendiu.
Probleme sunt și la școlile din Capitală. Câţiva părinţi au transformat o sală de sport într-una de cursuri, pe banii lor.
O altă problemă cu care se confruntă învățământul românesc este abandonul. România ocupă locul trei în Uniunea Europeană cu cea mai mare rată de abandon școlar, după Malta și Spania.