Atât anul trecut, cât și în acest an, extrem de puține persoane au și folosit voucherele pe care le-au solicitat în cadrul „Rabla pentru Electrocasnice”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Știrile B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță, vineri, în ziua în care încep înscrierea în a treia etapă a programului, cea aferentă aparatelor de aer condiționat, uscătoarelor de rufe și aspiratoarelor.
„Cel mai interesant lucru este că, atât anul trecut, cât și anul acesta, după solicitarea acestor vouchere, sunt extrem de puțini care le și utilizează. Anul acesta, în prima etapă, când au putut fi cerut voucherele mașinile de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere, aparte frigorifice, avem doar 50% din vouchere folosite, 51% sau chiar 26% la o categorie. Este un semnal ciudat, arată faptul că cei care beneficiază sau vor să beneficieze de asemenea vouchere nu se interesează probabil înainte de a le solicita”, spune ministrul Mediului.
El a amintit că voucherele „pot fi folosite doar pentru aparatură prietenoasă cu mediul”.
„Trebuie să subliniem de foarte multe ori faptul că aceste vouchere pot fi folosite doar pentru aparatură prietenoasă cu mediul, pentru acele aparate electrocasnice care au consum redus de energie electrică și prin care cetățenii pot economisi, practic, pot deveni mai prietenoși cu mediul și pot consuma mai puțină energie electrică pentru aceleași capacități, pentru aceeași performanță a aparaturii”, a adăugat oficialul.
Va fi făcută o analiză, spune Tanczos Barna.
„Este foarte important ca pentru viitor să facem o analiză, să vedem dacă în această formă programul trebuie continuat, pentru că bugetul este unul consistent. Am crescut de 70 de milioane la 100 de milioane bugetul față de anul trecut. În ciuda acestui fapt, intensitatea cu care se transformă voucherele în cumpărături este din ce în ce mai mică”, a continuat Ministrul Mediului.
Întrebat dacă Ministerul Mediului poate face ceva pentru a-i încuraja pe oameni să folosească voucherele, Tanczos Barna a explicat: „Da, probabil ar trebui să schimbăm câteva elemente din acest program, modul de acordare. Vom face o analiză după închiderea acestei etape pentru că trebuie să găsim o soluție de eficientizare a programului”.
„Pe de altă parte, trebuie să vedem în ce măsură aceste programe sunt și folosite efectiv pentru a scade consumul de energie electrică în gospodării. Noi am făcut multe eforturi pentru a asigura un buget mare și m-aș fi așteptat ca acest buget să fie folosit, să fie transformat în cumpărături”, a mai afirmat Tanczos Barna.