Încep discuţiile dintre Parlamentului European şi Consiliului UE pentru alegerea procurorului-șef european

Publicat: 20 03. 2019, 10:06
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Astăzi (miercuri – n.r.) începnegocieri dintre Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene pe tema numirii procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi Laura Codruţa Kovesi. Candidata României beneficiază de un masiv suport din partea Uniunii Europene, în ciuda încercărilor repetate ale Guvernului României de a-i şubrezi poziţia.

Cine sunt cei trei europarlamentari care vor negocia cu Consiliul Uniunii Europene

  • Judith Sargentini – a avut o poziţionare favorabilă Laurei Codruța Kovesi în timpul audierilor din Parlamentul European. Este, de asemenea, europarlamentarul care a făcut un raport foarte dur cu privire la derapajele democratice din Ungaria – raport care în cele din urmă a dus la activarea articolului 7 din Tratatul UE. Nu in ultimul rand,Judith Sargentini (Grupul Verzilor) fiind cea care i-a reproșat Mariei Grapinică „a sărit” cu număratoarea voturiledate în favoarea Laurei Codruța Kovesi, în Comisia LIBE.
  • Ingeborg Grassle – o susţinătoare deschisă a Laurei Codruţa Kovesi şi preşedinta comisiei CONT. De altfel, aceasta i-a adus mai multe laude fostei şefe DNA în timpul audierilor;
  • Claude Moraes – preşedintele comisiei LIBE din Parlamentul European. Din acest motiv, acesta nu a putut nici să asume o atitudine care să denote ca o sprijină (sau nu) pe Laura Codruţa Kovesi.

Foto: Europarlamentarul olandez, Judith Sargentini (sursă foto: Facebook / Judith Sargentini)

  • Ce se întâmplă în situaţia în care PE şi Consiliul nu ajung la un acord

Într-un astfel de scenariu, negocierile se vor relua pe data de 27 martie (urmează a fi confirmată), 4 aprilie şi 10 aprilie.

Pe 20 februarie, Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul doi la votul indicativ al Consiliului Uniunii Europene, după candidatul francez – susţinut şi de Guvernul României. Ulterior acelui vot însă, au apărut controverse cu privire la faptul că ambasadorul României la Bruxelles, Luminiţa Odobescu, ar fi votat fără să fi avut un mandat din partea premierului.

Laura Codruţa Kovesi a obţinut mai multe voturi decât candidaţii săi în urma audierilor din comisiile LIBE şi CONT, dar procurorul francez Jean-Francois Bohnert este cel care a câştigat în COREPER, reuniunea ambasadorilor statelor UE la Bruxelles

Foto: Ambasadorul României la Bruxelles, Luminiţa Odobescu (sursă foto: politico.eu)

  • Partidul Social Democrat, deranjat de aderarea României la Parchetul European

Marţi, într-o declaraţie făcută pentru Europa Liberă, senatorul PSD Şerban Nicolae a precizat că România „s-a cam grăbit” să adere la Parchetul European pe motiv că „ar urma să aibădouă categorii de procurori”.

„Noi ne-am cam grăbit. Sunt chestiuni de detaliu. Trebuia mai multă dezbatere, trebuia să cercetăm în amănunt”, a declarat Șerban Nicolae.

„Ar însemna că avem două categorii de procurori – cei constituiți în parchete pe lângă instanțele de judecată în România și procurori constituiți în parchete în afara țării”, a adăugat senatorul.

Foto: Senatorul PSD Şerban Nicolae (sursă foto: Facebook / Şerban Nicolae)

Tentative de decredibilizare la adresa Laurei Codruța Kovesi, au fost făcutede Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu care recent declara că: „În România cred că sunt sute de procurori care din punct de vedere profesional sunt bine pregătiți, mai bine decât doamna Kovesi, cu un profil moral corect, cu integritate și probitate profesională. Ceea ce la doamna Kovesi, îmi pare rău, avem deficit enorm”.

  • Laura Codruța Kovesi, lăudată de presă internaţională

În timp partidul de guvernământ a criticat-o însă, Laura Codruţa Kovesi a fost lăudata de presă internaţională în numeroase ocazii.

BBC: „Uniunea Europeană nu a avut niciodată un procuror-şef, dar acum favorită este o femeie care şi-a construit o reputaţie de înspăimântat în plan intern”.